2014. február 10., hétfő

Kedvtelésből ütnek-vernek, akit érnek

Egy ötfős adai banda garázdálkodik a zentai éjszakában – A megvert fiatalok szülei a rendőrség mellett az önkormányzathoz és a sajtóhoz fordultak elkeseredésükben – A hatóságok erélyesebb fellépésére lenne szükség, addig, amíg nem történik nagyobb baj.


Az elmúlt hétvégén, szombatról vasárnapra virradó hajnali három órakor a zentai buszállomás közelében ballagott hazafelé három helybeli fiatalember S. P., P. Á. és O. I., amikor mellettük megállt egy szürke színű autó, öt adai szerb fiatalemberrel, közülük négyen kiszálltak, és különböző kérdéseket tettek fel a három gyanútlan kiskorúnak, majd a választól függetlenül nekik estek, és agyba-főbe verték őket.
Az ötfős csoport egyik tagja, amikor hallotta, hogy ketten magyarul beszélnek, az autóból vaskos szidásokat eresztett meg: „a magyar anyátokat…” és hasonlók.
Még O. I. járt a legjobban, bár nem tudott társai segítségére sietni a begipszelt karjával, de a kemény gipszet maga elé tartva az ütések zömét sikerült kivédenie. Ennek ellenére ő is megsérült a fülén, és a gipszkötése is betört.
P. Á. is próbált védekezni, de ketten támadtak rá, az ütésektől az arcát elborította a vér, a térdén is megsérült, többször belerúgtak. Amikor fel akarta venni a földre esett telefonját, a fejéhez szorítottak egy pisztolynak látszó tárgyat, és ráparancsoltak, nehogy beárulja őket, mert kinyírják az egész családját. Távozóban még az autó kormánykerekénél ülő megkérdezte a többieket, hogy áthajtson-e rajtuk autóval.
Addig kellene megállítani dühöngő őrülteket, amíg nem késő, amíg nem történik nagyobb baj, maradandó sérülés, mert már nyilvánvaló, hogy a banda vérszemet kapott. Néhány „sikeres akció” után már nem félnek senkitől, de nem találomra választják ki áldozataikat, és ügyelnek arra, hogy biztosítva legyen a túlerő az ő oldalukon.
A buszállomásnál történt incidens előtt fél órával az Európa pékség közelében ugyanez a banda egy harmincéves fiatalemberbe kötött bele, és őt is alaposan helybenhagyták puszta szórakozásból, erőszakos hajlamaikat ártatlan embereken élik ki. Az ötös csoport legvérmesebb tagja az egyik adai rendőr fia. A zentai rendőrség pontosan tudja, kik az elkövetők, az eljárás folyamatban van.
– Mit szóljunk mi, zentai szülők, ha már idáig fajulhatnak a dolgok, hogy a verekedő bandatagok között rendőrök gyerekei vannak. Hogy bízzunk a hatóságban, ha az egyik legagresszívabb bandatag apja rendőr, és a saját fiát sem tudja megfékezni, aki hasonszőrű társaival az éjszakában portyázva ártatlan áldozatokra vadászik, és rajtuk éli ki agresszív hajlamát – mondták többek között a lapunk zentai szerkesztőségét felkereső felháborodott szülők, akik a polgármesterhez is fordultak segítségért az ámokfutó társaság mielőbbi megfékezése érdekében.
A kigyúrt, verekedésre hajlamos, agresszív társaság állítólag a Saloon nevű zentai szórakozóhelyen szokott feltűnni a leggyakrabban, és innen indulnak tovább az éjszakába áldozatok után kutatva, majd amikor alkalmas alanyt vagy alanyokat találnak, valamilyen ürüggyel beléjük kötnek, és ököllel, lábbal, vagy ha szükség mutatkozik rá, egyéb segédeszközt is bevetve csúnyán összeverik áldozatukat, majd mint akik jól végezték dolgukat, továbbállnak.
Az ötfős galeri tagjai egy kivételével kiskorú személyek, közülük az egyik hamarosan betölti a 18. életévét, és már szigorúbban büntethető lesz. A zentai rendőrség ismeri a társaságot, a helyi rendőrállomás parancsnokától kapott információk szerint a községi ügyészségen megtették a feljelentést mind az öt bandatag ellen. Igyekeznek gyorsítani a vizsgálat lefolytatását, amely során a megvert fiatalokról készült kórházi, orvosi látleletek alapján fog eldőlni, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárás indul ellenük. Mivel egy kivételével kiskorú garázdálkodókról van szó, és ha nem okoztak súlyosnak minősíthető testi sérülést áldozataiknak, akkor megússzák szabálysértéssel.
A zentai rendőrállomás parancsnoka kérdésünkre elmondta, hogy sajnos a hétvégi szórakozóhelyek környékén rendszeresek a rendbontások, verekedések, a közrend megsértése. Különösen a hajnalig kitolódó záróra után történnek a kilengések, az alkohol hatása alatt álló fiatalok gyakran megfeledkeznek magukról, és összeverekednek, kötekednek, rendbontásokat követnek el. Az éjszakai rendőrségi őrjárat nem tud jelen lenni, ellenőrizni minden szórakozóhelyet. Az elkövetők, mint ahogy a fent leírt eset is mutatja, vidékiek, akik a környező településekről Zentára járnak szórakozni.
A kiskorúak szüleinek azt tanácsolják, hogy amennyiben hajnalig kimaradnak, a legbiztosabb, ha összefognak és értük mennek a szórakozóhelyek elé, mert senkinek a biztonságát nem tudják garantálni, akkor, amikor a szórakozóhelyek hajnalig nyitva tartanak, és már a pékek is kinyitnak, mire hazafelé indul a társaság.
A parancsnok készségesen áll a szülők rendelkezésére, a hétvégi, szombat éjszakai rendőrjárőrhöz csatlakozhatnak a szülők, hogy a helyszínen saját maguk győződhessenek meg a hétvégi éjszakában uralkodó állapotokról és az intézkedésekről. Hét közben várják a szülők jelentkezését, és elkísérhetik bevetésre a járőröket. A rendőrség szerint a helyzeten valamelyest javítana, ha a szórakozóhelyek nyitva tartását rövidítenék, akkor kevesebben kószálnának a városban a hétvégi éjszakában.
ger
Magyar Szó, 2014. február 8. 9. vagy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése