2014. február 12., szerda

(Közlekedési) vasfüggöny Szeged és a délvidéki magyarlakta városok között!



MRM közlemény

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) felháborodással vette tudomásul, hogy Szeged és a délvidéki, zömében magyarlakta városok (Zenta, Óbecse, Szabadka) közötti buszjáratok tovább ritkultak. A Tisza Volán Zrt. ugyanis gazdasági okokra hivatkozva szüntetett be több járatot. (Mintha csak gazdasági szempontok léteznének.) Ily módon még közvetlenebb veszélybe sodródott a határon inneni és túli magyarok családi, baráti és üzleti kapcsolattartása. A Szegeden tanuló délvidéki diákok pedig már évek óta szenvednek a normális buszjáratok hiánya miatt. Életüket alaposan megkeseríti az ún. határbuszok kaotikusnak mondható közlekedése is.
Az MRM megalakulása óta többször rámutatott erre a krónikus és egyre súlyosbodó problémára. Több mint három évvel ezelőtt közvetlenül fordultunk a Subotica-Trans Utasszállító Közvállalat vezetőihez, akiktől azt választ kaptuk, hogy a Szabadka és Szeged (ún. testvérvárosok) közötti rendes és stabil járatok bevezetéséhez államok közti megállapodás szükséges.
Utána nyílt levélben szólítottuk fel Szabadka polgármesterét, járuljon hozzá a probléma megoldásához, de ő ezt nem tette meg.
A nemzet egyesítéséről előszeretettel beszélő anyaországi kormánnyal idilli kapcsolatokat ápoló VMSZ a füle botját sem mozdította annak érdekében, hogy valamilyen előrelépés történjen ezen a téren. Sőt, mint láthatjuk, a helyzet tovább romlott.
A személygépkocsival nem rendelkező polgárokban joggal támadhat olyan érzés, mintha Szegedet és a délvidéki városokat vasfüggöny választaná el.
Az MRM követeli az ún. testvérvárosok önkormányzati vezetőitől, a szegedi és a szabadkai utasszállító vállalatoktól, az anyaországi és a délvidéki magyar politikumtól, sürgősen intézkedjenek az említett elhatalmasodó probléma áthidalása, vagyis a rendszeres és gyakori buszközlekedés érdekében, hogy Szeged végre az autóval nem rendelkező földi halandók számára is elérhető legyen. Ha kell, legalább az összehangolt határbuszrendszer kialakítását érjék el.
Az MRM nevében,
László Bálint elnök
Setyerov Zorán alelnök                                                                          
 Szabadka, 2014. február 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése