2014. augusztus 31., vasárnap

"A nyugdíjak csökkentése hibás és veszélyes döntés lenne"

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) döbbenettel fogadta a nyugdíjak csökkentésének szándékáról szóló híreket. Az MRM nem ért egyet egy olyan megszorító „reformintézkedéssel" sem, amely tovább sújtja az elmúlt több mint két évtizedes politikák elszenvedőit.
Az embertelen munkatörvény és a nyugdíjkorhatár értelmetlen megemelése azoknak a hatalmon levő szerbiai erőknek a műve, amelyek nagyrészt felelősek a kilencvenes évek háborús eseményeiért és/vagy az azt követő rablóprivatizációkért.
Sajnálatos, hogy ezeket az intézkedéseket a hatalmi koalíció részeként a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is támogatja, amelynek ráadásul államtitkára is van a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztériumban.
Vérlázító, hogy még a társadalom legsebezhetőbb részét - a nyugdíjasokat sem kímélik.
A nyugdíjak beharangozott (10 vagy 20 százalékos) csökkentése közvetlenül veszélyeztetné az idős emberek jelentős részét. Sokan így sem tudják fedezni legalapvetőbb létfenntartási költségeiket, megvásárolni a szükséges gyógyszereket vagy megfizetni a gyakran méregdrága gyógykezelést, illetve biztosítani a téli időszak rezsiköltségeit és/vagy a fűtőanyagot. A mizér járandóságok esetleges további zsugorítása rengeteg idős embert kilátástalan helyzetbe sodorhat.
Sokakban felmerül a következő egyszerű és logikus kérdés: vajon a szóban forgó intézkedések helyett, az állami kasszát miért nem a korrupt "üzletemberek" és maffiózók vagyonának elkobzása révén töltik fel? A 800.000 állami közalkalmazott közül ki kell szűrni mintegy 300.000 olyan, pártkönyvecske alapján, a rendszerbe bepumpált felesleges munkaerőt, mely csupán az államot terheli. A költségvetés átalakítását nem abban a szektorban kell lefolytatni, amely egyébként is hatványozottan megsínyli az évek óta húzódó gazdasági válságot és megszorításokat.
Követeljük a kormány összes szereplőjétől, így a VMSZ-től is, küzdjön az említett intézkedés életbe léptetése ellen, vagyis tanúsítson végre szociális érzékenységet.
Az MRM Elnöksége
2014. augusztus 30.
Közzétette: Terhes Tamás 2014. augusztus 31. vasárnap, 00:08
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése