2014. augusztus 19., kedd

Ideiglenesen lezárták a külön választói névjegyzéket - október 26-án kisebbségi nemzeti tanácsi választások

Ideiglenesen lezárták a külön választói névjegyzéket - október 26-án kisebbségi nemzeti tanácsi választások
Kori Udovički helyi önkormányzatokért felelős miniszter várhatóan augusztus 20-án írja ki a választásokat
Hétfőn lezárják a nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez szükséges külön választói névjegyzéket, az illetékes miniszter pedig két napon belül kiírja a választásokat - számolt be róla hétfőn a szerb sajtó.
A kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat október 26-án tartják Szerbiában. A voksoláson a nemzeti kisebbségeknek csak azok a képviselői vehetnek részt, akik előzőleg feliratkoztak az adott nemzeti közösség külön választói névjegyzékére.
A jegyzéket hétfőn ideiglenesen zárják csak le, ekkor határozzák meg ugyanis, hogy az adott nemzeti kisebbségek kisebbségi önkormányzatát közvetlenül vagy elektorok által választhatja meg a közösség. Akkor lehet csak közvetlen választást tartani, ha az adott nemzeti kisebbség 40 százaléka feliratkozott a névjegyzékre. A számok meghatározásakor a 2011-es népszámlálás adatait veszik figyelembe. Abban az esetben, ha a feliratkozottak száma nem éri el a teljes kisebbségi közösség 40 százalékát, választott elektorokon keresztül zajlik majd a voksolás.
Kori Udovički helyi önkormányzatokért felelős miniszter várhatóan augusztus 20-án írja ki a voksolást, ezt követően újra megnyitják a névjegyzékeket, és arra a választás előtti harmadik napig továbbra is fel lehet iratkozni.
Szerbiában 22 nemzeti kisebbséget tartanak számon, közülük az orosz és a török nemzeti közösség nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon.
Október 26-án a Szerbiában élő magyarság a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú testületének összetételéről dönthet. A legnagyobb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a négy évvel ezelőtti gyakorlatot folytatva ezúttal is értelmiségiekkel, civilekkel és az egyházak képviselőivel közös listán indul, Magyar Összefogás név alatt. A többi magyar párt még nem jelentette be, hogyan indul.

http://www.vajma.info/cikk/szerbia/20941/Ideiglenesen-lezartak-a-kulon-valasztoi-nevjegyzeket-oktober-26-an-kisebbsegi-nemzeti-tanacsi-valasztasok.html, 2014. augusztus 18. [16:26]


Több mint 135 ezren a magyar választói névjegyzéken

Több mint 135 ezren a magyar választói névjegyzéken
Az októberi nemzeti tanácsi választok előkészületei kertében ma ideiglenesen lezárták a külön választói névjegyzékeket.
Nem hivatalos információk szerint a vajdasági magyarok névjegyzékén több mint 135 ezren vannak. Erről Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának vezetője az Újvidéki Rádiónak elmondta: a magyar választói névjegyzéken elegen vannak ahhoz, hogy közvetlenül válasszuk meg az új MNT-t.
A névjegyzéket azért zárták le ideiglenesen, hogy megállapíthassák, melyik nemzeti közösség választhat közvetlenül, illetve elektorok által. A föliratkozás továbbra is folytatódik, mégpedig a választásokat megelőző 15. napig.
Az MNT ezúttal is felhívja a vajdasági magyarok figyelmét arra, hogy aki még mindig nem szerepel a külön választói névjegyzéken, iratkozzon fel saját önkormányzatának közigazgatási hivatalában.

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8277018347089943421#editor/target=post;postID=338950242670339999, 2014. augusztus 18. [17:54]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése