2014. augusztus 4., hétfő

Augusztus 4.

Dominika napja.
Latin eredetű név. A Dominicus (magyarul: Domonkos, Domokos) férfinév női párja. A Dominicus jelentése: az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt. Eredetileg a vasárnap született gyermekek kaphatták, mivel a vasárnap neve az „Úr napja”, dies dominica volt.
1306 Olomoucban 16 éves korában megölték Vencel magyar királyt (III. Vencel néven cseh és lengyel király), aki Károly Róberttel szemben lépett fel trónkövetelőként, majd Ottó bajor herceg javára mondott le a magyar trónról.
1792 Field Placeben (Sussex) megszületett Percy Bysshe Shelley romantikus angol költő, John Keats és Lord Byron mellett a kor egyik legjelentősebb költője, akinek munkái: „Mab királynő” (filozófiai költemény), „A megszabadított Prométheusz” (dráma), „Adonais” (elégia).
1875 Meghalt Hans Christian Andersen dán meseíró, költő, regényíró és elbeszélő (A kis hableány, A rút kiskacsa, A rendíthetetlen ólomkatona).
1884 Megszületett Balázs Béla költő, író, filmesztéta.
1896 Megszületett Lengyel József író, költő (Igéző).
1900 Skóciában megszületett Erzsébet brit anyakirályné (szül. Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon) Strathmore grófjának kilencedik gyermekeként. A brit királyi család tagjaként VI. György, Nagy-Britannia és Észak-Írország királyának felesége és II. Erzsébet királynő édesanyja volt.
1901 Megszületett Louis Armstrong a huszadik század egyik legkiválóbb zenésze, a jazz úttörője.
1912 Megszületett Raoul Wallenberg svéd üzletember és diplomata, aki magyar zsidók ezreit mentette meg a II. világháború alatt.
1944 – A náci rendőrség rajtaütött Amszterdamban egy házon, ahol 8 embert letartóztatott, köztük Anne Frankot, akinek naplója később bejárta a világot.
1961 Budapesten 71 éves korában meghalt Tildy Zoltán református lelkész, miniszterelnök, aki az 1946. 02. 01-jén kikiáltott Magyar Köztársaság elnöke volt.

Augusztus 4. – A Humánum napja.
2001 óta Magyarországon minden évben Raoul Wallenberg embermentő svéd diplomata születésnapján tartják a Humánum Napját, amikor megemlékeznek azokról, akik a vészkorszak idején önzetlenül, az életüket kockáztatva mentették embertársaikat. Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. Pest felszabadulásakor, 1945. január 17-én nyoma veszett. Orosz fogságban halt meg. Augusztus 4-én a Páva utcai Holocaust Emlékközpontban, a Holocaust Közalapítvány és az Igaz Emberek Társasága rendezvényén köszöntik a Világ Igaza-elismerés magyar kitüntetettjeit, és átadják a Helytállásért elnevezésű elismerés okleveleit.
Az Igaz Emberek Társaságát azok emlékének méltó megőrzésére hívták életre, akik a vészkorszak idején közreműködtek zsidó emberek mentésében. Magyarországon eddig 810 személy, illetve család részesült a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza-kitüntetésében. A szervezet elnöksége és az emlékközpont alapította meg a magyar embermentők számára a Helytállásért elismerést. Az oklevelet azok az emberek, illetve leszármazottaik kaphatják meg, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a második világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


25 éve történt a magyarországi rendszerváltozás, 1989. augusztus 4-10. – KRONOLÓGIA
Magyarországi változások:
1989. augusztus 4. - A Belügyminisztérium Menekültügyi Hivatala közölte: az év első felében 171 millió 262 ezer forintot fordítottak az úgynevezett letelepedési alapból a Magyarországon menedéket kereső, már több mint 17 ezer romániai menekült ellátására.
1989. augusztus 4. - A Magyar Demokrata Fórum (MDF) felszólította a kormányt: ítélje el az 1968-as csehszlovákiai bevonulást, és határolja el magát a katonai akciótól. A felhíváshoz több szervezet, augusztus 10-én a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) budapesti reformköre is csatlakozott.
1989. augusztus 4. - A termelőszövetkezeti földek eladásának azonnali leállítását sürgette a Független Kisgazdapárt politikai bizottsága.
1989. augusztus 5. - Megismételt pótválasztást tartottak három választókerületben. Szegeden és Kecskeméten az MDF jelöltjei, Raffay Ernő és Debreczeni József győztek, Kiskunfélegyházán a voksolás érvénytelen volt, mert a szavazók fele sem járult az urnákhoz.
1989. augusztus 5. - Békéscsabán a Fidesz által kezdeményezett szavazáson a többség a labdarúgó bundaügybe keveredett Gally Mihály városi tanácselnök visszahívása mellett szavazott, választókörzete megfosztotta a politikust tanácstagságától és így tanácselnöki tisztségétől is.
1989. augusztus 7. - Pozsgay Imre államminiszter, az MSZMP elnökségének tagja egy Szombathelyen tartott politikai fórumon bejelentette, hogy elkészült az MSZMP új programjának tervezete. Pozsgay úgy vélte, hogy a párt kongresszusán el kell vetni a demokratikus centralizmus elvét, és állást foglalt amellett, hogy egyetlen pártnak se lehessen saját fegyveres testülete.
1989. augusztus 8. - A Magyarországon át Nyugatra menekülő keletnémetek ügyében a magyar politikai vezetésen belül komoly nézeteltérések vannak - írta a bécsi Der Standard magyar forrásra hivatkozva. A belügyi szervek nem adhatnak a magyar törvényeknek ellentmondó utasításokat a határőrizeti szerveknek, azaz nem hagyhatják szabadon átmenni a határon a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állampolgárait, de a határőrök senkire nem lőnek, nem alkalmaznak erőszakot, és olyan eligazítást kaptak, mely szerint Magyarország engedély nélküli elhagyása nem olyan súlyos törvénysértés, mint az illegális belépés.
1989. augusztus 8. - Megállapodás jött létre a Magyarországi Szociáldemokrata Párt egymással szemben álló frakciói között arról, hogy novemberben kongresszust, előtte pedig pártértekezletet tartanak. Az Ellenzéki Kerekasztal a megegyezés hírére visszahívta soraiba a szociáldemokraták képviselőit.
1989. augusztus 10. - A Nyilvánosság Klub Országos Egyesület ügyvivő testülete állásfoglalásban javasolta: tegyék lehetővé, hogy az ország sorsát, jövőjét meghatározó nemzeti háromszög tárgyalások alsó- és középszintű megbeszélésein jelen lehessenek a sajtó munkatársai, a felsőszintű tárgyalásokat pedig a parlament plenáris üléséhez hasonlóan a közvélemény előtt tartsák meg.
1989. augusztus 10. - Az NDK illetékes szerveinek felhatalmazására a Belügyminisztérium közölte: az NSZK budapesti nagykövetségén tartózkodó mintegy 160 NDK állampolgárral, illetve a tartózkodási engedély nélkül Magyarországon maradt keletnémet turistákkal szemben semmiféle büntető szankciót nem alkalmaznak, ha rövid időn belül hazatérnek, és benyújthatják kivándorlási kérelmüket is.
1989. augusztus 10. - Morvai Ferenc, a MEGAMORV Petőfi-expedíció vezetője országos körútra indult, mert szerinte a magyar tömegtájékoztatási eszközök és a költő halálának eredeti verzióját védő Petőfi-kutatók megpróbálják lejáratni az expedíció eredményeit. Morvai a magyar kormány hozzáállását is ellenségesnek nevezte, szerinte ez az oka, hogy a költő földi maradványait még mindig nem sikerült hazaszállítani.
1989. augusztus 10. - A Recski Szövetség Hadifogoly Tagozata Németh Miklós miniszterelnökhöz írt levelében követelte, hogy képviselőit is vonják be a rehabilitációs bizottságokba, és hogy az egykori hadifoglyokat vagy hozzátartozóikat a fogva tartás időtartama szerint részesítsék jóvátételben.
1989. augusztus 10. - A szocialista országok közül elsőként Magyarországgal kötött beruházásvédelmi megállapodást Svájc.
1989. augusztus 10. - A húsipari vállalatok igazgatói cáfolták a tőkehús áremeléséről néhány nappal korábban elterjedt híreket, és indokolatlannak nevezték a felvásárlási lázat, ami miatt húshiány alakult ki.

Kelet-európai változások – válogatás a legfontosabb külföldi eseményekből:
1989. augusztus 4. ROMÁNIA: A bukaresti katonai bíróságon megkezdődött a kémkedéssel vádolt Mircea Raceanu pere. A volt washingtoni diplomata elleni eljárást külföldi megfigyelők összefüggésbe hozták azzal, hogy apja is aláírta a veterán kommunista vezető által Nicolae Ceausescu államfő-párttitkárhoz intézett tiltakozó levelet.
1989. augusztus 4. SZOVJETUNIÓ: A Legfelsőbb Tanács az elharapódzott bűnözés letörése érdekében rendkívüli intézkedésekre jogosította fel a rendőröket és kilátásba helyezte a belügyi csapatok létszámának növelését.
1989. augusztus 5. CSEHSZLOVÁKIA: Alexander Dubcek és Oldrich Cernik, az 1968-as prágai tavasz egykori vezetői a Varsói Szerződés (VSZ) intervenciójában részt vett öt szocialista ország kommunista pártjait és kormányait a katonai beavatkozás, illetve az annak ideológiai alapjául szolgáló, a szocialista országok "korlátozott szuverenitásáról" szóló Brezsnyev-doktrína elítélésére szólították fel.
1989. augusztus 5. JUGOSZLÁVIA: A jugoszláv kormány bejelentette, hogy a gyorsuló infláció miatt augusztus 11-én forgalomba kerül a 2 millió, november elején pedig az 1 millió dináros bankjegy. (A dinár értéke 1989-ben fél év alatt 784 százalékkal csökkent.)
1989. augusztus 5. NDK: Az NDK hivatalos hírügynöksége, az ADN nyomatékosan figyelmeztette a keletnémet állampolgárokat: "meddő kísérlet" a nyugatnémet külképviseletektől várni a nyugatra távozás lehetőségét.
1989. augusztus 6. LENGYELORSZÁG: A Szolidaritás belső ellenzékének tanácskozásán azzal vádolták meg Lech Walesát, hogy nem demokratikus eszközökkel irányítja a szervezetet, és elutasítja a választásokat.
1989. augusztus 6. LENGYELORSZÁG: A Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) hetilapja, a Polityka szerint a lengyel kommunista párt 35 ezer tagot vesztett az év első felében, taglétszáma ma már csak 2,1 millió fő, egymillióval kevesebb, mint tíz évvel korábban.
1989. augusztus 7. CSEHSZLOVÁKIA: Jan Fojtík, a Központi Bizottság (KB) ideológiai kérdésekben illetékes titkára a dél-csehországi Ceské Budejovicében mondott beszédében azzal vádolta a Charta '77-et és a vele szövetséges ellenzéki csoportokat, hogy Néhány mondat című petíciójukkal "politikai hitelt" akarnak szerezni a társadalomban, és meg akarják zavarni az átalakítás folyamatát.
1989. augusztus 7. JUGOSZLÁVIA: Janez Drnovsek, a jugoszláv államelnökség elnöke bejelentette: Jugoszlávia az eddiginél szorosabb kapcsolatot kíván kiépíteni a Közös Piaccal, de nem pályázik teljes jogú tagságra, mert ehhez még nincsenek meg a szükséges feltételek.
1989. augusztus 8. NDK: Ideiglenesen bezárták az NSZK állandó berlini képviseletét, ahol már 130 NDK-menekült zsúfolódott össze.
1989. augusztus 8. ROMÁNIA: A Magyarországi Református Egyház elnöksége aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Tőkés László református lelkészt a romániai hatóságok két nappal korábban ismeretlen helyre hurcolták. (A lelkészt aznap szabadlábra helyezték.)
1989. augusztus 8. SZOVJETUNIÓ: Az északi Jeges-tenger és a Csendes-óceán partvidékén élő huszonhat kis lélekszámú népcsoport Északi Népek Szövetsége elnevezéssel szervezetet hozott létre érdekvédelmük, kulturális hagyományaik ápolása és természeti környezetük védelme érdekében.
1989. augusztus 8. SZOVJETUNIÓ: Az Észt Legfelsőbb Tanács szigorította a választási törvényt, az előírások a letelepedés időpontjától tették függővé a választójogot és a választhatóságot. A módosítások miatt az orosz munkások több szövetségi jelentőségű gyárban és üzemben kezdtek politikai sztrájkot, amelyet az észt Legfelsőbb Tanács 10-én betiltott.
1989. augusztus 8. SZOVJETUNIÓ: A bonni kormány által átadott mikrofilmek alapján a májusban megalakított szovjet parlamenti bizottság is megállapította az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum titkos jegyzőkönyvének valódiságát.
1989. augusztus 9. BULGÁRIA: A NATO tagországai nyilatkozatban bírálták Bulgária politikáját az ottani török kisebbséggel szemben, s felszólították Szófiát: tartsa szigorúan tiszteletben a török eredetű állampolgárok jogait.
1989. augusztus 9-10. CSEHSZLOVÁKIA: Több ellenzéki szervezet - köztük a Demokratikus Kezdeményezés, a Mozgalom az Állampolgári Szabadságért, a Masaryk Társaság, a Charta '77, a Független Békekezdeményezés - felhívást tett közzé az 1968. augusztus 21-i eseményekkel kapcsolatban. Ebben arra szólították fel az ország lakosságát, hogy a VSZ-államok 1968-as katonai beavatkozásának évfordulóján az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban, a közrend és a közlekedés megzavarása nélkül a városok központjaiban békés "demonstratív sétálással", kétperces néma megállással nyilvánítsa ki tiltakozását.
1989. augusztus 10. LENGYELORSZÁG: Bronislaw Geremek, a Szolidaritás parlamenti csoportjának vezetője kijelentette: az ellenzék hajlandó a "reformkommunistákat" is magában foglaló koalíció megalakítására. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése