2014. szeptember 12., péntek

Diplomáciai botrány: "Nikolić kulturális genocídiumot követ el a vajdasági horvátok ellen"

aa seselj nikolic505Cirill betűs tankönyveket ajándékozott a bunyevác nyelvet tanuló szabadkai diákoknak Tomislav Nikolić szerb elnök. Ezzel a gesztusával arra utalt, hogy szerinte a bunyevácok a szerb nép részét képezik, vagy legalábbis, hogy közelebb állnak a szerbekhez, mint a horvátokhoz. Tudomásom szerint ezt az elméletet Vojislav Šešelj kezdte el népszerűsíteni a kilencvenes években, azzal a céllal, hogy megbontsa az itteni horvátság egységét, ami sikerült is neki. A bunyevácok zöme mindaddig a horvát nép részének tekintette magát.
Šešeljék és Szlóbóék akciójának következményeként a délvidéki (elsősorban szabadkai) horvátok száma gyakorlatilag megfeleződött. A bunyevácok úgymond önálló néppé váltak, immár saját nemzeti tanáccsal is rendelkeznek. Egy (nem kis) részük a "babusgatás" hatására a szerbek iránt kezdett el vonzódni.
Nikolić legújabb lépése tehát a "régi szép" kilencvenes éveket idézi.
Horvátországi politikusok, köztük Ivo Josipović elnök is, inkorrektnek minősítették Tómó gesztusát, amely szerintük azt a célt szolgálja, hogy a délvidéki horvátok lassan a szerbségbe olvadjanak.    
Ruža Tomašić, a Horvát Jogpárt tisztségviselője pedig kulturális genocídiumnak nevezte Nikolić ajándékozását. 
Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének vezetője kiemelte, hogy miközben a szerb elnök cirill betűs bunyevác könyveket ajándékoz, a szerb állam teljesen megfeledkezik azon ígéretéről, miszerint hozzájárul a horvát tankönyvek beszerzéséhez.
Ezeket a tankönyveket végül a Horvát Nemzeti Tanács erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült biztosítani, mondta Žigmanov.
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. szeptember 11. csütörtök, 14:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése