2014. szeptember 29., hétfő

Tartományi ombudsman: Korlátozzák a nemzeti tanácsokra gyakorolt politikai befolyást


Tartományi ombudsman: Korlátozzák a nemzeti tanácsokra gyakorolt politikai befolyást
Az államnak az elkövetkező időszakban meg kell tennie azokat az intézkedéseket, amelyekkel biztosítja a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak munkájára gyakorolt politika befolyás csökkenését, tájékoztatott hétfőn a vajdasági ombudsman.Az ombudsman a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak négy éve című felmérésben arról szól, hogy az illetékes állami szerveknek biztosítaniuk kell, hogy a nemzeti kisebbségek tagjait függetlenül, objektívan és a szerkesztéspolitikára gyakorolt mindennemű befolyástól mentesen tájékoztassák anyanyelvükön.
A tartományi ombudsman azt javasolta a nemzeti tanácsoknak, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt egymással, s hogy jogilag szabályozzák a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak koordinálása elnevezésű informális testületet tapasztalatcsere céljából, de annak céljából is, hogy közösen lépjenek fel az állammal szemben.
Az ombudsman azt is javasolta, hogy a minisztérium, amelynek illetékességi körébe tartozik az emberi és kisebbségi jogok védelme és előmozdítása, figyelmeztesse a helyi önkormányzatokat arra, hogy kötelesek tiszteletben tartani a nemzeti tanácsokról szóló törvényt.
A tartományi ombudsman azt is tanácsolta a nemzeti tanácsoknak, hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak biztosítsák a jogaikról szóló képzés folytonosságát, különösen az oktatás, valamint a hivatalos nyelv- és írásmódhasználat területén, de azokon a területen is, amelyek legnagyobb jelentőséggel bírnak a kulturális és nemzeti identitás megőrzésében.
Olyan intézkedések és aktivitások megtételére is szükség van, amelyek lehetővé teszik a többségi nemzet számára, hogy megismerkedjen a nemzeti kisebbségek kultúrájával és hagyományaival, valamint a jogi előírások által garantált jogokkal is, áll a jelentésben. (Beta)

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17716/Tartomanyi-ombudsman-Korlatozzak-a-nemzeti-tanacsokra-gyakorolt-politikai-befolyast.html,  2014. szeptember 29. [14:12]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése