2014. szeptember 2., kedd

Mentsük meg a zsablyai templomot!


A zsablyai megroggyant római katolikus templom (Fotó: Ótos András)

„Három délvidéki magyar ember, Tóth László nyugalmazott újságíró, Jakubec György mozsori születésű, újvidéki lakos és Matuska Márton publicista a zsablyai római katolikus templom megmentését kezdeményező bizottságot alakított, mely alapvető feladatául az épület megmentését tűzte ki. Céljaikról tájékoztatták Zsablya község polgármesterét, valamint Lulić plébánost, akit egyben arra is kértek, értesítse a megyéspüspököt is a szándékról.
A sajkásvidéken egykoron számottevő magyar közösség élt. Titel magyar központ volt nyolcosztályos iskolával, de akárcsak Csúrogról, Zsablyáról, Sajkáslakról vagy Tündéresről, ott is eltűntek a magyarok. Függetlenül ettől vannak olyan események az 1944/45-ös történésekkel kapcsolatban, amelyek példátlanok –, meséli Matuska. Említhetjük a kaboli esetet, ahol három embernek köszönhetően nem volt razzia. Ez a csodálatos történet nem sokra rá rémtörténetté alakult, mert a három közül, akik megmentették a szerb ajkú lakosságot, kettőt elképesztő módon likvidáltak a partizánok.
Sajkáslakon is történt olyan dolog 1944-ben – folytatja –, ami mai napig példátlan. A helyi lakosság nem akart vérengzést, de a partizánok addig erőszakoskodtak, hogy a végén népszavazásra uszították a tömeget, és bekiáltásokkal eldöntötték, hogy ötven valahány embert agyon kell verni. A hullákat a dögtemetőbe szállították, közülük 34 név ismert. Ugyancsak példaértékű a helybeli Pásztor Antal fémmunkás cselekedete, aki 1990 őszén az egész Délvidéken elsőként állított méltó emlékművet az ottani, sajkáslaki áldozatok számára. A dögtemetőt kibérelte, bekerítette és bárki megkérdezése nélkül állított egy maga ácsolta keresztet. A titeli hatóság a keresztet hamarosan likvidálta, de Pásztor Antal újat készített, de mindeddig az áldozatok nevét sehol sem örökítették meg.
A községben tapasztalható már az előrelépés a múlt eseményeinek elsimítása érdekében, ugyanis tavaly Csúrogon Szerbia és Magyarország államfői együtt hajtottak fejet az 1944/45-ös magyar áldozatok emlékére szentelt emlékmű előtt, a zsablyai templom felújítása pedig csak logikus folytatása lehet az ügynek”
http://www.magyarszo.com/hu/2448/hetvege/115233/Mentsük-meg-a-zsablyai-templomot!.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése