2014. szeptember 13., szombat

Szeptember 13.



Kornél napja.
Latin eredetű név, a Cornelius nemzetségnév rövidülése. Jelentése somfa, szarv, corneliusi.
1515 – A Svájci Államszövetség – zsoldoscsapatainak veresége után – kinyilvánította örök semlegességét.
1788 – New York City lett az Egyesült Államok fővárosa.
1830 – Megszületett Marie von Ebner-Eschenbach osztrák írónő, aki műveiben valósághűen ábrázolta az osztrákok életét mind a szegények, mind a főnemesek között.
1874 – Megszületett Arnold Schönberg osztrák zeneszerző, ún. második bécsi iskola megalapítója.
1931 – Matuska Szilveszter felrobbantotta a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat alatt a biatorbágyi vasúti hidat szeptember 12-ről 13-ra virradó éjjel 0 óra 20 perckor.
1938 – Megszületett Judith Martin amerikai szerző, újságírónő. „Miss Manners” 1978 óta egy több újságban is megjelenő etikett-rovat írója.
1969 – Először lépett színpadra John Lennon és Yoko Ono, a Plastic Ono nevű csapatával, a Toronto Rock and Roll Revival rendezvényen.
1941 – Megszületett Oscar Arias Sánchez Nobel-békedíjas costa ricai politikus, államfő.
1942 – Megszületett Károlyi Béla világhíres tornaedző.
1961 – Az Elnöki Tanács ismét Kádár Jánost (eredeti nevén: Csermanek János), az MSZMP KB főtitkárát nevezte ki miniszterelnökké, aki felmentéséig, 1965. 06. 25-ig töltötte be már másodszor ezt a tisztséget.

Szeptember 13. – Az elsősegélynyújtás világnapja
Az Európai Vöröskereszt Szervezetek 16 tagszervezete 2000-ben történt kezdeményezésére minden év
szeptemberének második szombatján rendezik meg az elsősegélynyújtás világnapját.
A cél az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozások sok esetben életeket menthetnek.
A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő, holott a mentőkre várva néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet. Mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kellene érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig. Rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít.

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket ezen a területen.Számos országban azonban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarországon minden 25. percben leáll egy ember keringése, és hirtelen szívhalál következtében meghal. A becslések szerint 70 százalékuk az első 3-5 percben újraéleszthető lenne, ha valaki a helyszínen elkezdené az elsősegélynyújtást. A felmérések azt mutatják, hogy a hazai lakosság csupán alig 1 százaléka ismeri az alapszintű újraélesztést, így a megkezdett újraélesztések száma nem éri el a fél százalékot sem. A többség attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mintha nem csinál semmit.
A Magyar Vöröskereszt 2008-ban megkezdte az elsősegélynyújtó családok hálózatának kialakítását.
2013-ban az ünnepet megelőző napon ingyenes alapszintű újraélesztési és külső automata defibrillátoros segélynyújtói tanfolyamot tartottak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG), az elsosegely.hu és a webbeteg.hu szervezésében. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése