2014. szeptember 11., csütörtök

Ocsmány politikai kampány a doroszlói búcsúban

Egyregyakrabban találkozni azzal a gondolattal, hogy Doroszló a mi Csíksomlyónk. Valóban, az aprócska nyugat-bácskai magyar közösség vallási kegyhelye évről-évre több ezer hívő zarándokot mozdít meg, hogy a hétköznapok lelki sivársága után vallási felüdülést szerezzenek a mindennapok megpróbáltatásaihoz.
Azonban volna még mit tanulni az erdélyi nemzettestvéreinktől e tekintetben is, hiszen míg Csíksomlyón elképzelhetetlen a politika és a vallás keveredése, és kormányfőkön kívül csak ritkán emelnek ki megjelent politikusokat a nyeregben, addig Doroszlón nem csak Isten, de a VMSZ nevét is dicsérték a szószékről. 
Politikusokat kellett tapsolnia a híveknek egy egyházi mise közepén
Az idei doroszlói búcsú egybeesik a nemzeti tanács választási kampánynak kezdetével, ez még nem jelentené kötelezően, hogy a Kisboldogasszony-napi magyar nyelvű püspöki szentmisét átlengje a politika, ám ez mégis így történt. 
Msgr. dr. Pénzes János, szabadkai megyéspüspök, aki maga is a VMSZ listájáról szerzett tiszteletbeli MNT képviselői helyet, a híveket köszöntő beszédében külön köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, hogy közbenjárt a kegyhely kiépítésében. Annak ellenére is, hogy a kegyhelyet még az 1800-as évek elején építették ki és annak felújítását rendre a hívek adományaiból végezték el. 
A mise közben az első sorban helyet foglaló politikusokat egyenként és név szerint üdvözölték többször a szertartást celebráló papok, mely után mindig kellő szünetet hagytak, hogy a hívek tapsolhassanak.
Érdekesség, hogy csak Pásztor Istvánt a szentmise alatt háromszor is üdvözölték az egyházi vezetők, éppen annyiszor ahányszor Jézus nevét is megtagadta a harmadik kakasszóig Szent Péter apostol, a pápák védőszentje. 
pasztor-elfordult-istentol
Vajon a csodát is Pásztor tette? 
Pásztor István annak ellenére is az egyházfőink kegyeltje, hogy fia, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselőcsoportjának vezetője a belgrádi lapoknak büszkén nyilatkozta még néhány éve, hogy őt szülei sosem keresztelték meg. Ezen felül a portálunknak egy névtelenül nyilatkozó, a VMSZ belső viszonyait jól ismerő informátor elmondta, hogy párton belül köztudott és ismert tény, hogy Pásztor István Isten előtt tett esküjét sem feltétlenül tartotta meg. A (rossz?) pletykák szerint éppen saját párttársának is volt ebben szerepe. Ezen felül a legnagyobb vajdasági magyar párt elnöke egy közúti balesetben már a tízparancsolat 5. passzusát is felrúghatta - mondta a portálunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő pártaktivista.
Jogos hát ezek után a kérdés: vajon maga Pásztor István és pártja az előidézője a doroszlói szentkútnál történt csodának, vagy miért lehet az, hogy egy gyarló földi halandót többször kell megtapsolni, mint ahányszor keresztet vetni egy szentmise alatt?
Sz. A.
Közzétette: Szerkesztő 2014. szeptember 10. szerda, 14:48  

http://delhir.info/delvidek/magyarsag-koezelet/30062-2014-09-10-12-54-27

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése