2014. szeptember 26., péntek

Ma van a nyelvek európai napja


Tartományi ombudsman: Feledésbe merült a nyelv alapvető funkciója

Ma van a nyelvek európai napja

Ma, szeptember 26-án van a nyelvek európai napja, aminek kapcsán kiemelt figyelemben részesül a nyelvi sokszínűség ápolása és fenntartása, illetve a nyelvtanulás fontossága, különösen ha az a többnyelvűség meg a kultúrák közötti megértés fokának növelése érdekében történik – olvasható a tartományi ombudsmani hivatal ez alkalomból kiadott közleményében.
Vajdaság – etnikai és nyelvi szempontból – egyedülálló régió az országban és Európában is. A tartomány polgárai számos nyelven beszélnek, több nyelv is hivatalos használatban van, a tartományi közszolgálati médium pedig tíz nyelven sugároz adást. Emellett a Vajdaság területén beszélt nyelveket már a legfiatalabbak korosztály esetében is ápolják az oktatásban és a számos művelődési egyesület tevékenysége révén is, olvasható a közleményben.
„Bár az említett körülmények arra utalnak, hogy megvannak az előfeltételei a nyelvi sokszínűség ápolásának és fenntartásának, a gyakorlat azt mutatja, hogy a nyelv az elkülönülés eszközévé vált, a feszültségkeltés meg a napi politikai manipulációk eszközévé” – áll az ombudsman közleményében. Mint kifejtik, a tartományi ombudsman korábbi felméréseiből kitűnt, hogy a kortárs csoportok elkülönülnek egymástól az általuk beszélt nyelvek alapján, illetve a nemzetiségi/etnikai hovatartozásuk miatt is.
„Az okok abban keresendők, hogy el lett hanyagolva a nemzeti kisebbségek hatékony szerb nyelvi képzésének több évtizedes problémája, illetve a többségében a nemzeti kisebbségek által lakott területeken a környezetnyelv oktatása is. A fiatalok elveszítik a kapcsolatot azokkal, akik nem beszélik az ő nyelvüket, mert nem ismerik mások nyelvét, ez pedig elszigeteltséget okoz, valamint azt, hogy megszűnik a ’másik’ nyelve megtanulásának a szükségessége, hiszen nincs kommunikáció” – fejtik ki a közleményben.
Hozzáteszik, az, hogy az iskolákban a tanítási nyelv szerint különítik el az osztályokat, s nincsenek a nemzeti, vallási és hasonló tekintetben különböző diákokat egymáshoz közelítő aktivitások, nem járul hozzá a kommunikáció, az ismerkedés, sem pedig a kultúrák közötti megértés erősítéséhez. „A társadalmilag elfogadott és kívánatos értékek hiánya, a közös társadalmi értékek meggyengülése, a kaotikus médiaszíntér és a hangsúlyozott politikai éretlenség a fennálló körülmények között könnyen nemzetek közötti türelmetlenséghez vezethet, ami gyakran nemcsak verbális konfliktusokban jut kifejeződésre, hanem – sajnos – fizikai összetűzésekben is” – közölték.
A nyelvek európai napjának megjelölését az Európa Tanács javasolta 2001. december 6-án, azóta minden év szeptember 26-án az Európai Unióval együttműködve emlékeznek meg róla.
A nyelvi sokszínűség, illetve két vagy több nyelv ismerete egy olyan eszköz, amely hozzájárulhat a különböző kultúrák jobb megértéséhez, éppen ezért nagy erőfeszítésekre van szükség, hogy Szerbiában látható, pozitív előrelépés történjen – áll a vajdasági ombudsman szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

http://www.vajma.info/cikk/tukor/6175/Ma-van-a-nyelvek-europai-napja.html, 2014. szeptember 26. [6:26]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése