2015. június 22., hétfő

Jelenleg a kerítésépítés az egyetlen jó megoldás



(A Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökének nyilatkozata)


      A Vajdasági Magyar Demokrata Párt a migrációs hullám fenntartására és e tendenciák további erősödésének meggátlására jelenleg az egyetlen jó megoldásnak a tervezett kerítés megépítését tartja a magyar-szerb határon, tekintettel arra, hogy Szerbia egyelőre nem mutat semmilyen hajlandóságot a betelepülni szándékozók fenntartóztatására déli határainál. Meggyőződésünk szerint ez az álláspont, mindenekelőtt Szerbia polgárainak nyugalma érdekében túl sokáig nem tartható fenn.

     Álságos Magyarországot bezárkózással, új vasfüggöny építésével és az emberi jogok megsértésével vádolni, amikor a szerb állam célja ebben a pillanatban nem más, mint az, hogy a bevándorlók egyre nagyobb tömegeit eressze át minél gyorsabb ütemben az ország területén, és a problémát – másokhoz hasonlóan – átpasszolja szomszédainak. Összefogás és egységes védőrendszer kialakítása híján ma az EU tagállamai forró krumpliként kezelik a bevándorlók teremtette problémát: minél előbb szeretnék azt mások markába nyomni. Ennek a csikicsuki játéknak sem Magyarország, sem a vajdasági magyarok nem válhatnak veszteseivé, ezt viszont kizárólag úgy lehet elkerülni, ha a Vajdaság és Szerbia megszűnik a Nyugat-Európába özönlő gazdasági bevándorlók tranzitútvonala lenni.

    A szerb kormányfő és a szerb sajtó első reakciói nélkülözik a realista számvetést: egyértelmű utalásokkal Magyarország számlájára „auschwitzozni” nem csak hetyke politikai meggondolatlanság, de – különösen a srebrenicai népirtás árnyékában – magatartásbeli hiba, cinizmus is.

     Elhamarkodott kijelentések és a magyar kormány felszínes, közhelyeken alapuló bírálata helyett a közös fellépés útját kell keresni, hiszen a gondok azonosak, ugyanakkor azoknak legkevésbé sem Magyarország és Szerbia, vagy a balkáni és a kelet-európai kisállamok az okozói.



Temerin, 2015. június 21.                                Csorba Béla, a VMDP elnöke



Csorba Béla elnök
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin

Pásztor István elnök részére
Vajdasági Magyar Szövetség
Szabadka

Tisztelt Elnök Úr!

A migrációs helyzet eszkalálódása új kihívások elé állítja az egész vajdasági magyar közösséget, s azon belül is különösen az észak-vajdasági magyar többségű vagy magyarok által is lakott településeket. Magyarország a zöld határ lezárásával kívánja gátolni az állam és az EU területére történő további illegális bevándorlást. Szerbia ugyanakkor, legalábbis az eddigi hivatalos megnyilatkozások alapján, semmiféle határzárra nem készül az ország déli végein. Rendkívül fontos, hogy elkerüljük a vajdasági magyarok és az észak-vajdasági községek túszhelyzetbe kerülését, ami abban az esetben fog bekövetkezni, ha a bevándorlók további tömegeit, tartós elhelyezésüket, élelmezésüket és megfelelő egészségügyi ellátásuk terhét a szerb kormány az ilyenkor szokásos „nagyvonalúságával” az érintett önkormányzatokra kényszeríti. Ennek megakadályozása érdekében haladéktalan és egységes politikai fellépésre van szükség.

Tisztelt Elnök Úr!

A VMSZ nem csupán a legnagyobb vajdasági magyar politikai párt, de vélt és valós politikai előnyök érdekében vállalta a kormányzati felelősséget is, amelynek terhe alól kibújni nem lehet. Ugyanakkor az Ön eddigi politikai megnyilvánulásai az illegális bevándorlás és a magyar-szerb határon tervezett kerítés kérdésében kellő racionalizmusról tettek tanúságot. Most azonban továbblépésre van szükség, éppen ezért javaslom, hogy Ön, mint az egyetlen, parlamenti képviselettel is rendelkező politikai pártunk elnöke, haladéktalanul hívja össze a vajdasági magyar politikai pártok vezetőit egy egységes vajdasági magyar politikai platform kidolgozása céljából.

Tisztelt Elnök Úr!

A Római Egyezmény (az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről) I. fejezetének 5. cikke értelmében a szabadság és a személyi biztonság joga mindenkit megillet, értelemszerűen megilleti a Vajdaságban őshonos magyarokat is. Kötelességünk lépni, még mielőtt e jogok, különösen az utóbbi, a kilencvenes évekhez hasonlóan ismét veszélybe kerülnének!


Temerinben, 2015. június 22-én
Tisztelettel:
Csorba Béla , a VMDP elnöke 


Kisebbségi Fórum – Temerin
KIFO HÍRLEVÉL II. évf. 157. szám
2015. június 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése