2015. június 13., szombat

Nyílt levél

 
Mi, alulírottak nagy megelégedettséggel és örömmel nyugtáztuk a tényt, hogy a Magyar Szó főszerkesztője úgy döntött, helyet és teret biztosít levelünknek a lap egyik nagy példányszámú (csütörtöki, június 11-i) kiadásában. A magunk részéről ugyan gondoltuk, belső, vitás ügyeinket házon belül kellene megbeszélnünk (legalábbis első lépésben), ezért címeztük levelünket a főszerkesztőnek, helyetteseinek, a szerkesztőbizottságnak, a kiadóház irányító testületeinek és alapítónknak. A főszerkesztő azonban egy bátor lépéssel a széles nyilvánosság elé tárta közös ügyeinket – amihez csak gratulálni tudunk.
Miután a lapvezetőség úgy döntött, megnyitja a Magyar Szó hasábjait a párbeszéd előtt, máris küldjük következő levelünket, melyben tiltakozásunknak szeretnénk hangot adni a munkatársunkat, Tómó Margarétát több ízben is megszólító, az újság június 9-i kiadásának első oldalán megjelent főszerkesztői vezércikk miatt. Előre is köszönjük, hogy ez a levelünk is megjelenhet az újságban – így nem kényszerülünk arra, hogy a párbeszédet más kommunikációs csatornákon keresztül folytassuk.

Elég volt az újságírók elleni támadásokból!
Mi, alulírottak, a Magyar Szó munkatársai, újságírók, lektorok, tördelők és szerkesztők megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy lapunk főszerkesztője, Varjú Márta 2015. június 9-én a Magyar Szóban megjelent vezércikkében méltatlan támadást intézett Tómó Margaréta kolléganőnk ellen.
Értetlenül állunk Varjú Márta azon kijelentése előtt, hogy ő nem „láttamoz” minden cikket, ez ugyanis teljesen normális, mivel a főszerkesztő nem tudja az összes írást elolvasni. Tómó Margaréta cikkét Kabók Erika, a lap főszerkesztő-helyettese „láttamozta” és hagyta jóvá megjelenésre.
Felháborít bennünket, hogy a főszerkesztő, akinek a feladata lenne, hogy bármikor és bármilyen körülmények között kiálljon az újságírói mellett, ennek éppen az ellenkezőjét teszi: vezércikkben támadja Tómó Margarétát pusztán csak azért, mert Tómó Margaréta egy publicisztikában leírta a sajtószabadsággal kapcsolatos gondolatait, érzéseit. A publicisztika szubjektív műfaj: szerzője egy-egy adott téma kapcsán a saját gondolatait önti mondatokba. Véleményműfaj, ha úgy tetszik, a szerző véleményét tükrözi. A vélemény pedig, mint tudjuk, szabad. Azért pellengérre állítani, személyében sértegetni, kigúnyolni senkit sem szabad. Vitatni, ellenérveket felsorakoztatni nemcsak lehet, de kell is: a szerző személyi integritását megtaposni azonban semmi szín alatt.
Tómó Margaréta nem fenyegetett, nem zsarolt, amikor azt mondta, kifordítja a világot a négy sarkából. Tómó Margaréta használt egy szófordulatot, amely arra utal, hogy valami maradandót szeretne alkotni.
Üdvözöljük, hogy Varjú Márta főszerkesztő sorozatot szentel a sajtószabadság témájának. Reméljük, abban valamennyien kifejthetjük véleményünket. Addig is kiállunk nemcsak a sajtó, de Tómó Margaréta szólásszabadsága mellett is. Igaz, őszinte szavai, önmagával vívódó mondatai nem sértegetést és gúnyt, hanem tiszteletet és megbecsülést érdemelnek!
Mi, alulírottak hisszük, hogy 2015-ben Vajdaságban, a Magyar Szóban alaptalanul, érvek nélkül sértegetni, csúfot űzni senkiből sem szabad.
Azokat a szervezeteket, intézményeket, szerkesztőségeket és egyéneket, akik egyetértenek véleményünkkel, szívesen látjuk az aláírók között, és arra kérjük őket, hogy névvel vagy nevekkel, és a foglalkozás feltüntetésével egy e-mailt küldjenek a magyarszo2015@gmail.com címre.

Tisztelettel,
Bajtai Kornél, a Magyar Szó online szerkesztőségének vezetője, a Szabadka rovat szerkesztője, Csík Mónika, a Magyar Szó lektora, Csincsik Zsolt, a Magyar Szó adai tudósítója, újságíró, Diósi Árpád, a Magyar Szó újságírója, Fehér Rózsa, a Magyar Szó óbecsei tudósítója, újságíró, Fekete J. József, a Magyar Szó zombori tudósítója, újságíró, Gimpel Tibor, a Magyar Szó Külföld rovatának szerkesztője, Gulyás Erzsébet, a Magyar Szó hirdetőosztályának dolgozója, Horváth Zsolt, a Magyar Szó újságírója, Kávai Mucsi Katalin, a Magyar Szó lektora, Kókai Péter, a Magyar Szó marketingmenedzsere, Kószó Attila, a Magyar Szó tördelője, Laták István, a Magyar Szó Sportvilág mellékletének szerkesztője, Magyar Lívia, a Magyar Szó újságírója, Mihájlovits Klára, a Magyar Szó újságírója, Miklós Hajnalka, a Magyar Szó belgrádi tudósítója, újságíró, Molnár Edvárd, a Magyar Szó fotóriportere, Pesevszki Evelyn, a Magyar Szó újságírója, Sándor Zoltán, a Magyar Szó belpolitikai és Vélemény rovatának szerkesztője, Szögi Csaba, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, Tóth Báthori Erzsébet, a Magyar Szó könyvtárosa, szakszervezeti elnök, Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője, Török Arnold, a Magyar Szó újságírója, Vígi Zoltán, a Magyar Szó deszkfőnöke, Vígi Zsoldos Zsaklina, a Magyar Szó webszerkesztője, Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója
(-)
Magyar Szó, 2015. június 13., 8. o., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése