2015. június 17., szerda

BELSŐ VÁLTOZÁSOK IDEJE



Válságban a VMSZ, az MNT, a Magyar Szó…

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikája a magyar intézmények és sajtó válsághoz vezetett. A párt súlyos erkölcsi válsága a hatalmi Szerb Haladó Párttal (SNS) 2014. április 27-én – a vajdasági magyarság kárára – kötött Koalíciós Szerződés[1] óta folyamatosan mélyül. A VMSZ jelét viselő, 2015. április 27-én kiszivárgott, A Vajdasági  Magyar Szövetség és gazdaságfejlesztési stratégiája csak tovább fokozta a magyaroknak a párt vezetői iránti növekvő elégedetlenségét.[2]
            A rosszul fogalmazott, a Nemzeti Kisebbségek Nemzeti Tanácsairól szóló törvény alapján létrehozott Magyar Nemzeti Tanács (NMT) kezdettől fogva nem biztosította az itteni magyarság várt autonómiáját. A szerb Alkotmánybíróság, a 2014. január 16-i döntésével[3] számos hatáskörétől megfosztotta a nemzeti tanácsokat, a parlament pedig (2014. május 23-án) a törvény 139 szakaszából hetvenet módosított.[4]
            A Magyar Szó napilap váltsága hosszabb keletű. „Egyesek szerint, túl messzire, egészen a napilap átszervezéséig, a három szerkesztőségre való bontásig kellene visszapillantani ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi állást.”[5] A helyzet csak a főszerkesztő és a helyettese menesztésével oldható meg.
Válságban a Forum Könyvkiadó és folyóirata, a Létünk is.
Matuska Márton például, a két újabb, az 1944/45-ös vérengzésről szóló monográfia szabadkai bemutatóján, „annak a sérelmének adott hangot, hogy a Forum hanyagul kezeli a témát, mivel egy kezén meg tudná számolni, hány ilyen témájú könyvet adott ki: „Vajon mi célból tartjuk fent azt a kiadót, amely így kezeli ezt a számunkra nagyon fontos ügyet?” – tette fel a kérdést.[6] Sajnos nem csak a vajdasági magyarságnak a múlttal, de a jelenével kapcsolatos témákat is mostohául kezeli a Forum és a Létünk. 
A Hét Nap c.„vajdasági magyar hetilap” szerkesztéspolitikájára teljes egészében rányomta a bélyegét a VMSZ.
Július 1-jével a Szabadkai Rádiót az a veszély fenyegeti, hogy „örökre elhallgat, törlik a cégregiszterből”.[7]

A VMSZ és az intézmények most csúcsosodni látszó válsága persze nem máról holnapra alakult ki. Mindegyiknek megvan a kezdete és (előbb-utóbb) meg lesz a végkifejlete is.
            Az MNT esetében nem csak a rossz törvénnyel volt a gond, de a vezetőségével, sem a korábbi, sem a mostani összetételekkel, nem voltunk túl szerencsések. 
            Ifj. Korhecz Tamás úgy került az MNT elnök posztjára, hogy azt megelőzően tíz évig tartományi kisebbségügy titkár volt. Arról, hogyan került ebbe a felelős tisztségbe (annak ellenére, hogy Szabadkán elvesztette a képviselői választásokat), az Otthonteremtőben a szőlőföldön – „jogi politikai esszék” c. kötetében,[8] így ír:
               – Miután (2000. szeptember 26-án) doktoráltam[9] Budapesten, a sors páratlan lehetőséget teremtett számomra, hogy élesben, itthon próbáljam ki magam és a főleg amerikai jogtudósoktól szerzett tudományomat.
            Néhány nappal azt követően, hogy október 5-én, Szerbiában a népharag megbuktatta Európa talán legszívósabb, legravaszabb kommunista diktátorát, Slobodan Мiloševićet, telefonon felhívott Pásztor István, és minden előzmény nélkül megkérdezte, hogy vállalom-e, hogy az DOS-os tartományi kormányban vezessem a közigazgatási és kisebbségügyi tárcát. Gondolkodás nélkül igent mondtam!”
            Ebből az idézetből jól látszik, hogyan lehet valakit egy telefonhívással, szinte az iskolapadból, a tartományi kormányba emelni, anélkül, hogy előzőleg valamilyen eredményt is felmutatott volna. (Nem lehet vigasz az sem, hogy nem csak Korhecz került ilyen módon magas pozícióba.)
            Az MNT elnökeként, a „káderezést” Korhecz is hasonló módon folytatta. Ugyanerről az „egyetemről” – amelyet „Soros György azzal a sosem palástolt szándékkal hozott létre, hogy ott képezzék ki a rendszerváltó kelet-európai országok új vezetőit a társadalomtudományok területén”[10]Beretka Katinkátaz MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosának” székébe helyezte.
            Az  Hajnal Jenő vezette MNT „fél év alatt már egyszer szétesett Végrehajtó Bizottságának (VB), a maradék folytonosságát megtestesítő (Beretka Katinka – B. A.) második tagjai is lemondott”.[11] (Egyáltalán, miért van szükség a személyi folytonosságra, ha azok nem megfelelők?)
Beretka lemondásakor a „Korhecz Tamáshoz fűződő viszonyáról a képviselőnő (ezt a tisztséget megtartotta – B. A.) elmondta, hogy az MNT volt elnöke hívta haza pályakezdőként Budapestről, valamint támogatta őt szakmai előmenetelében, mentora volt doktori tanulmányai alatt, jelenleg Korhecz tanársegédjeként dolgozik”.[12] Nem kell, tehát túlságosan aggódni, nem maradt munka nélkül. Valójában tehát, a Korhecz iránti lojalitásból és a biztos(ított) előmenetele miatt mondott le.
            A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), habár „kiváló szakértőnek” nevezi Beretkát –  ismereteim szerint, a megbízási területén nem produkált maradandót[13], – nyílt levélben, tíz pontban fogalmazta meg azokat kérdéseket, amelyek távozása után „megválaszolatlanok” maradtak. Az érdemi válaszok nélkül viszont nem tudunk továbblépni. A kérdések közül azonban kimaradt, milyen kritériumok alapján lehet valaki az MNT tisztségviselője?
             Igaza van Tari Istvánnak, az MNT VMDK-s tagjának, amikor azt mondja, hogy „tenyerünkön kellene hordani szakértőinket!”[14] A magam részéről ehhez csak azt tenném hozzá, akik, persze, ezt meg is érdemlik.

Sok megoldatlan problémával találta magát hirtelen szembe az amúgy sem irigylésre méltó helyzetben lévő a vajdasági magyar közösség.

Talán Csonka Áron, a VMDK elnöke, március 30-án, a párt 25. évfordulója alkalmából mondott beszédében fogalmazta meg először, hogy „közösségünkben megérett az  idő a belső változásokra”.[15]

Olyan változásokra van szükségünk, amelyek biztosítják a délvidéki magyarság teljes körű nemzeti autonómiáját, lehetővé teszik identitásának megőrzését és fejlődését, az intézmények  és a sajtó a pártoktól való függetlenségét. És persze olyan vezetőkre, akik a közösség érdekében tesznek is valamit. 


Újvidék, 2015. június 17.
                                                                                                        BOZÓKI Antal


[1] Koalíciós szerződés a közös, programszerű együttműködésről és ráészvételről a Szerb Köztársaság kormányában. http://www.vmsz.org.rs/hirek/tortenesek/koalicios-szerzodes
[2] A „stratégiáról” lásd a Délvidéki botrány c. írásom. DélHír portál: http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/39825-2015-05-02-16-33-59, 2015. május 02. [18:30]. Lásd még: Stratégia? http://www.vmdk.org.rs/hirek/445-strategia, 2015. június 6.
[3] Odluka ustavnog suda, br. 576 [Az Alkotmánybíróság 576. számú határozta]. „Službeni glasnik” RS [A SZK Hivatalos Közlönye], 20. szám, 2014. február 21., 36-64. o.
[5] VMÚE: Valóban elég volt az újságírók elleni támadásokból! http://www.vajma.info/cikk/media/893/VMUE-Valoban-eleg-volt-az-ujsagirok-elleni-tamadasokbol.html, 2015. június 15. [16:57]
[6] dió: „Megtisztelő és megrázó feladat volt”. Magyar Szó, 2015. június 12., 6. o., vagy http://www.magyarszo.com/hu/2734/kozelet/128579/%E2%80%9EMegtisztel%C5%91-%C3%A9s-megr%C3%A1z%C3%B3-feladat-volt%E2%80%9D.htm
[7] Szabó Angéla megjegyzése a Munkájukat a legmagasabb szakmai követelmények szerint, szabadon végezzék! c. közleményhez. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18722/Munkajukat-a-legmagasabb-szakmai-kovetelmenyek-szerint--szabadon-vegezzek.html, 2015. június 15. [12:29]. Lásd még Magyar Lívia Egy rádió végnapjai c. írását. Magyar Szó, 2015. június 16., 1. és 11. o. 
[8] Forum Könyvkiadó. Második, bővített kiadás, 5. o.
[9] Ez nem a tudományok doktora cím megfelelője.
[10] A 9-es alatt idézett könyv, 5. o.

[11] Egy békés válás diszkrét bája. A VMDK nyílt levele. Magyar Szó, 2015. június 16., 7. o. Előzőleg Lovas Ildikó kényszerült lemondásra. Mi történik a Magyar Nemzeti Tanács háza táján? http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18494/Mi-tortenik-a-Magyar-Nemzeti-Tanacs-haza-tajan.html, 2015. április 18. [17:16]

[12] Basity Gréta: Beretka Katinka: Senki kezében nem vagyok bábu. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18702/Beretka-Katinka-Senki-kezeben-nem-vagyok-babu.html, 2015. június 10. [18:01]
– Egyes szóbeszédek szerint Beretkára már régóta orroltak a VMSZ-es politikusok, amiért az MNT korábbi elnökével, az azóta Pásztorék számára fekete báránnyá vált Korhecz Tamással baráti és szakmai kapcsolatot ápol, többen azt is felrótták neki, hogy doktoranduszi tanulmányait épp Korhecz mentorálja. Sz. A.: Lemondott Beretka Katinka – Helyére, a VMSZ-es mutyilistán szereplő képviselő kerülhet http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/41374-2015-06-06-19-31-40, 2015. június 06. [21:27] 
[13] Lásd A Magyar Nemzeti Tanács fél a vajdasági magyarság helyzetének megvitatásától c. írásom. Délhír portál, http://delhir.info/delvidek/magyarsag-koezelet/41433-2015-06-08-08-16-16, 2015. június 08. [10:10] Beretka tagja volt a VB-nek, amikor annak mandátuma „jogi-formai hiba” miatt megszűnt. (A Másként magyarságunkért polgári csoport az MNT elnökének lemondását követeli. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18496/A-Maskent-magyarsagunkert-polgari-csoport-az-MNT-elnokenek-lemondasat-koveteli.html, 2015. április 19. [14:28]
[14] Folytonosság nélkül nincs kultúra. http://www.vmdk.org.rs/
[15] Köszönet, hűség, jövőbe vetett hit. http://csonkaaron.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése