2015. június 16., kedd

A VMSZ-es "elit" is Varjú ellen fordult? Mi lesz "Pásztor Mártájával"? És mi lesz "Márta Pásztorával"?

a varju-pasztor02Napvilágat látott egy, akár képmutatónak (és talán kissé cinikusnak) minősíthető nyilatkozat a Magyar Szó-ügy kapcsán, amelyben a "társadalmi és politikai elét szereplői" kvázi síkra szállnak a szólásszabadságért, holott közülük néhányan közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak annak elfojtásához.
Akiknek hirtelen fontos lett, hogy "az újságíró érvénysítse alapvető jogát, hogy írjon, amikor pedig egy-egy társadalmi jelenségről véleménye van, azt megoszthassa a nyilvánossággal": Dr. Beretka Katinka egyetemi tanársegéd, Bodrogi Béla gépészmérnök, a Népkör MMK főtitkára, Dr. Dévavári Zoltán egyetemi docens, önkormányzati képviselő, Egeresi Sándor közgazdász, tartományi képviselő, Joó-Horti Lívia pszichológus, Józsa László ügyvéd, Dr. Káich Katalin professor emeritus, Ifj. dr. Korhecz Tamás egyetemi tanár, Kucsera Géza nyugalmazott tanár, Szabadka Város volt polgármestere, Maglai Jenő ügyvéd, Szabadka polgármestere, Dr. Ózer Bori Ágnes a Vajdasági Múzeum igazgatója, Dr. Papp Árpád néprajzkutató, kulturális antropológus, Pintér Molnár Edit magyartanár, Siflis Zoltán rendező, Dr. Takács Márta matematikus, a Népkör MMK elnöke, Dr. Tóth Tivadar szemész szakorvos, Varga László jogász, parlamenti képviselő, Zsoldos Ferenc jogász, a Ci-Fi Civil Központ elnöke, Varga Diósi Viola közgazdász, politológus, a Vajdasági Szabadegyetem alapítója és Várkonyi Zsolt jogász.
"Mindenkinek joga van a vélemény és kifejezés szabadságához. Ez a jog magában foglalja annak szabadságát is, hogy véleménye miatt senkit se zaklassanak" - hangsúlyozza az "elit".
Nem tudom, mennyire örülne a szabad és igaz szónak a délvidéki magyar fősodratú médiában pl. Egeresi Sándor (Atyaúristen, Egeresi!) és mennyire nem zaklatná (persze nem frontálisan, hanem furfangosan) a "pofázó firkászt", aki netán egy kicsit megbirizgálná őt.
Mivel a listán szereplők karrierjük során nemigen szembesültek kritikával a tájékoztatási eszközökben (persze a DélHírt leszámítva), sőt, legtöbbjüknek csak gyengéd és folyamatos nyalizásban volt része, a fenti nyilatkozat egyes olvasók számára akár meglepőnek is tűnhet.
Az aláírók többségének szerintem fáj a mája a sajtó- és szólásszabadságra. Ha az egy kicsit is érdekelné őket, már régen kiálltak volna a bíráló hangnemben író és emiatt brutális támadásokat elszenvedő portálunk mellett. Vagy vegyünk egy frissebb példát: miért nem siettek a kegyetlenül meghurcolt Rencsényi Elvira védelmére, akinek csak az volt a "bűne", hogy szilárd tényekkel alátámasztott véleményét írta meg?
Egyértelmű, hogy itt valami egészen másról van szó. Belső VMSZ-es politikai harcról. Varjú Mártát, a Magyar Szó főszerkesztőjét a közvélemény jelentős része (talán nem minden ok nélkül) Pásztor István udvari újágírójának tekinti. Ha Varjú távozik posztjáról (ami egyre valószínűbbnek tűnik), a VMSZ elnökének sziklaszilárd médialefedettsége némileg gyengülhet, zsugorodhat. Ráadásul fennáll a lehetőség, hogy a Magyar Szó élére olyasvalaki kerül, aki ugyan kétségkívül kiszolgálja majd a VMSZ-t, ám egy érzékeny pillanatban Pásztor ellen fordulhat. (Márta esetében ez teljesen kizárt.).
A fenti nyilatkozat tehát nem a sajtószabadságról és nem is annyira Varjúról, hanem valószínűleg direkt Pásztorról szól. Az aláírók ugyanis zömében olyanok, akik feltételézhetően szívesen szabadulnának Pásztortól.
A közvélemény jól értesült része szerint Egeresi, Józsa, Kucsera, Bodrogi, Maglai... elejétől kezdve nem örültek Pásztor kinevezésének, ugyanis Kasza József embereiről van szó. Az önimádatban szenvedő Korhecz pedig nagyon megsértődött, és főleg hiúsági okból "rontott neki" Pásztor köreinek. Korhecz emberei (állítólag) Beretka, Siflis, Joó Horti...
Vargáról pedig úgy hírlik, kényes csaladi ügy miatt "lett pipa" Pásztorra.
Az olyan, politikailag kevésbé jelentős személyek, mint pl. Diósi Viola nyilván megérezték vagy hallották, hogy Pásztor már nem sokáig marad a foteljában. Ezért igyekszenek időben pozicionálni magukat a potenciálisan új(-régi) garnitúra körül.
Mindez persze csak feltételezés, amely viszont nem nélkülözi a logikát.
A "sajtószabadságot szeretők" listáján ugyanis nem szerepel Pásztor Bálint, Fremond Árpád, Kovács Elvira, Bús Ottó, Dudás Károly, Pál Károly stb. Vagyis Pásztor István emberei.
Vonja le mindenki a saját következtetését.
K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése