2015. június 1., hétfő

Visszhangzik a Kátyi erdő



A Vajdasági Magyar Demokrata Párt közleménye

        A Vajdasági Demokrata Párt üdvözli Újvidék Város Képviselő-testülete 2015. május 29-ei deklarációját, amely elítéli az 1944 őszén és telén a Kátyi erdőben (szerbül Rajina šuma) a jugoszláv kommunista hatalom erőszakszervezetei által jogaitól megfosztott, bírósági ítélet nélkül kivégzett több száz újvidéki polgár (szerbek, magyarok, bunyevácok) elleni bűntettet.
       Úgy véljük, a deklaráció fontos lépés abban az irányban, hogy fény derüljön a teljes igazságra, és ideológiai, politikai, vallási és nemzeti előítéletek nélkül végre megtörténhessen az ártatlan áldozatok rehabilitálása. Felhívjuk a figyelmet, hogy jelenleg az átfogó kutatások egyik legnagyobb akadálya, hogy a kommunista terror időszakára vonatkozó újvidéki dokumentumok többségét az idők során vagy megsemmisítették, vagy ismeretlen helyen őrzik, ezért egyelőre az áldozatok pontos számát sem lehet meghatározni. Mindez nemcsak a magyar, de a többi áldozatra is vonatkozik.
      Vajdasági magyar történészek és publicisták kutatásai és becslései alapján a jugoszláv katonai közigazgatás hónapjaiban és közvetlenül azt követően Újvidéken több mint ezer magyar nemzetiségű polgárt kínoztak halálra vagy lőttek agyon, nemcsak a Kátyi erdőben, de az egykori dohánygyárban, a folyamőrség laktanyájában és más helyeken. Erőszakos halálukat megelőzően ismereteink szerint legtöbbjük ellen semmilyen bírósági eljárás nem folyt.
         Emlékeztetjük a közvéleményt és a városi képviselő-testületet, hogy a kegyeleti jog mindenkit megillett. A bírósági ítélet nélkül kivégzett ártatlan áldozatoknak civilizált országokban emellett az utókor tisztelete is kijár. Ennek ellenére az ártatlan magyar áldozatoknak Újvidéken mindmáig nem épülhetett emlékhelye, noha azt a vajdasági magyar pártok mindegyike és az újvidéki magyar civilszervezetek immár 25 esztendeje követelik.

Temerin, 2015. május 31.                                                Csorba Béla, a párt elnöke 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése