2016. május 27., péntek

A Joghurt és a Gulyás tisztogatása

Működik a fekete-zöld koalíció
hirmondo@vmdk.org.rs
www.vmdk.org.rs
A VMDK Hírmondójában már feltettük a kérdést mit is várhatunk a régi / új hatalmi felállástól? A kérdés feltevésének időpontjában utaltunk a haladók viszonyulásához az általános demokratikus értékekhez, médiához, valamint a kisebbségekhez. Azon belül is a már biztosnak mondható magyar partnerhez való viselkedését (rendreutasítását) tettük szóvá.
Azóta ez a tendencia csak tovább romlott, hiszen a haladók teljes erőbevetéssel azon vannak, hogy mindenkit aki csak az útjukba áll letapossanak. A szerbiai sajtóban nap mint nap olyan cikkek jelennek meg amelyek a haladók  zsarolási, megvesztegetési módszereikről, verőlegények alkalmazásáról, helyi képviselők elrablásáról, a politikai ellenfelek médiai lejáratásáról, karaktergyilkosságokról, médiai manipulációkról szólnak. Mára más a hágai nemzetközi bírósággal való együttműködést is megtagadják, annyira magabiztosak.
A Vajdaság esetében kimondottan bosszúról és "kisöprésről" lehet beszélni. Talán a legjobb példa rá az ami most zajlik a közszolgálati Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) szerb szerkesztőségében. A "szófogadatlan" újságírókat, szerkesztőket egyszerűen lemondatják, kirúgatják. Telefonon, vagy a folyosókon kézbesített felmondásokból értesülnek az új tartományi haladó hatalom pogromáról.
A közvélemény felháborodottan szemléli az újabb "joghurt" forradalom véghezvitelét (így nevezik az 1988-as újvidéki eseményeket amikor Milosevic és a mostani hatalmi párt "radikális korukban" lévő hívei megdöntötték az akkori vajdasági széleskörű autonómia hatalmi szervét).

Szerencsére az újságírók nem hagyják annyiban, tiltakoznak, tüntetnek, amit minap Újvidéken több ezer polgár támogatott. A hatalom csak hallgat és a kutya ugat, a karaván halad taktikát alkalmazza. A jelenlegi és várhatóan az új miniszterelnök úr, újságírói kérdésre válaszolva, az egész tisztogatást törvényesnek nevezte, de már az eltávolítottakat törvénytelen és féktelen pénzköltéssel vádolta. Meg részrehajlással, hiszen a VRTV újságírói néha kellemetlen kérdéseket is felmertek tenni, ami miatt "leellenzékizte", "lesárgázta" (a sárga szín a DS jelképe)  a VRTV újságíróit és nem akart nekik nyilatkozni. Magyarán, aki nem azt a szemüveget hordja mint a haladók az egyből lopó, garázdálkodó, részrehajló és szemét ellenzéki.

De mit mond erre a magyar partner? Megvonja a vállát és azt préseli ki magából, hogy a politikusoknak nem szabadna kommentálni mindazt ami a VRTV-ben történik, mert vannak erre állami szervek akiknek ezzel hivatalból kellene foglalkozniuk. Legitim vélemény, amivel csak az a baj, hogy éppenséggel ezek is a haladók farzsebében vannak. Nyilatkozata hallatán, a szerb közvéleményben már meg is született a találó Joghurt és Gulyás koalíció kifejezés ( ez csak részben igaz, mert a szerbek-kivéve a vajdaságiakat- a pörköltre is azt mondják gulyás). Pár napig csodálkoztunk is ezen a lózungon, de mára mindent értünk!

Ugyanis, a Magyar Nemzeti Tanács, azaz a gulyáspárti többsége, elkezdte a szabadkai boszorkánykonyhában egyre hangosabban mondogatott bosszú realizálását. A nem megfelelő párt, illetve nem megfelelő civil preferenciával rendelkezők "kisöprését". Magyar iskolaigazgatókat és  magyar újságírókat hurcolnak meg, szakmailag és megélhetésileg. Természetesen, az igazgatók esetében itt is minden a törvényes kereteken belül zajlik, az újságírók esetében, pedig láss csodát,  pénzről van szó. Át kell szervezni a céget a jobb gazdasági eredmények miatt. Csak az átszervezés alatt éppen azoktól szabadulnak meg akik nem a gulyáspárti többség szemüvege szerint írnak. Lám, lám! Hogy megtalálta a zsák a foltját? Vagyis a Joghurt a Gulyást.
Állapotainkra jellemző módon minderről a vajdasági magyar média mélyen hallgat. Amikor meg már sorba kerülnek ők is, késő lesz.

2016. május 26. [10:49] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése