2016. május 14., szombat

Ki az úr a házban?


Rendreutasították a magyarokat Vajdaságban

 

Aleksandar Vucic, a szerb SNS vezetője 2016. április 21-én a választások előtti tömegrendezvényen a belgrádi Kombank Arénában
Aleksandar Vucic, a szerb SNS vezetője 2016. április 21-én a választások előtti tömegrendezvényen a belgrádi Kombank Arénában 

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / Europress/AFP

Szokatlanul durva szavakkal hozta a Vajdasági Magyar Szövetség tudomására a szerb haladók alelnöke, hogy a tartományi kormány programját ők, a választások abszolút győztesei fogják megírni, s csak ezután foglalhat állást erről a többi párt. Az ellenzékben maradt magyar politikai erők szerint most megmutatkozott, milyen szerepet szánnak a haladók a magyaroknak.

Szószegéssel vádolta meg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét az áprilisi választásokon győztes Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka – SNS) vajdasági politikusa, Igor Mirovic, miután a magyar politikus azt nyilatkozta, hogy hasznos lenne, ha vajdasági szinten szélesebb kormányzó koalíciót hoznának létre, amelyben helyet kapna a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga Socijaldemokrata Vojvodine – LSV) is.
A szerb politikus emlékeztetett: korábban éppen Pásztor tanácsolta a haladóknak, hogy ne tárják a részleteket a nyilvánosság elé, mert a tárgyalások még csak most kezdődtek. „Ezért meglepődtünk, hogy megszegte a szavát”fogalmazott Mirovic.
Az SNS a Vojislav Seselj-féle Szerb Radikális Pártból szakadt ki 2008-ban, miután Tomislav Nikolic összekülönbözött a csetnik vajdával. A haladók ezután gyors imázsépítésbe (Magyarországon úgy mondanák: cukiságkampányba) kezdtek: többször jelezték, hogy támogatják az uniós csatlakozást, sőt ez évben a párt elnöke, Szerbia jelenlegi miniszterelnöke, Aleksandar Vucic jelezte, hogy a NATO-szövetség elengedhetetlen a koszovói szerbek biztonsága érdekében. Habár a párt 2013 óta az Európai Néppárt tagja, továbbra is együttműködik az Osztrák Szabadságpárttal.

 

Szijjártó szerbként rájuk szavazna

Okkal kapták fel a fejüket erre a vajdasági magyarok, akik az elmúlt hónapokban egészen más retorikához szoktak. Mint ismert, az áprilisi szerbiai választások előtt Szijjártó Péter Szerbiába látogatott, ahol Aleksandar Vucic szerb kormányfővel is találkozott. A magyar külügyminiszter az SNS pancsovai kampányrendezvényének is vendége volt, itt a bevezetőjében szerbül köszöntötte a jelenlévőket.
A magyarországi politikus jelezte: a két állam politikai és gazdasági kapcsolata soha nem volt olyan harmonikus, mint most. Ugyan vannak még nyitott kérdések, de a fontosabb politikai és régióbiztonsági törekvések tekintetében nincsenek komoly nézetkülönbségek. A magyar tárcavezető megerősítette: Budapest továbbra is támogatni fogja Belgrád eurointegrációs törekvéseit, ez Magyarország számára gazdasági és nemzetpolitikai érdek. Ha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, az a Vajdaságban élő magyarság számára is történelmi jelentőségű – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette: ha szerbiai magyarként szavazhatna, a VMSZ-re, szerbként az SNS-re adná voksát.
De nem csak a magyarországi politikusokkal alakultak jól a kapcsolatok: a szerb haladók már a választások előtt jelezték, hogy örömmel vennék, ha a VMSZ is részese lenne a jövőbeni kormánykoalíciónak.

 

Ki az úr a házban?

Ehhez képest az SNS most világosan jelezte, hogy kié lesz a főszerep a leendő tartományi kormányban. Igor Mirovic ezt így nyomatékosította: „Az SNS és a VMSZ képviselőinek találkozóján, mint ahogy azt Pásztor úr is állította, szó volt a tartományi kormány programjáról, de azt a választások abszolút győztesének, az SNS-nek kell megírnia. Vajdaság alkotmányjogi helyzetéről és a különböző törvényekről pedig szó sem volt, hiszen előbb az SNS-nek kell állást foglalnia az ügyben, és csak utána azoknak a pártoknak, amelyek sokkal kisebb arányban élvezik a polgárok bizalmát.”
A szerb haladók egyébként már régen szemet vetettek Vajdaságra, ahol ez idáig még sosem voltak hatalmon. A tartomány státusza folytán ugyanis itt külön választásokat tartanak, így korábban a Demokrata Párt, a LSV és a VMSZ koalíciója került hatalomra. Az elmúlt években ezért az SNS folyamatosan követelte az előre hozott választásokat, sikertelenül. Az ez évben tartott szerbiai rendkívüli parlamenti választásokkal azonban már egy időpontra esett az előző tartományi kormány mandátumának lejárta, így áprilisban egyszerre került sor a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokra is. Ezeken a szerb haladók kitűnő eredménnyel szerepeltek, Vajdaságban a szavazatok 44,5 százalékát szerezték meg. Ezzel 63 mandátumot kaptak a 120 képviselői helyből, így matematikailag akár egyedül is meglenne a parlamenti többségük a helyi törvényhozásban.
A szerb haladók durva reakciójának ügyében megkerestük Pásztor Istvánt, azonban a pártelnököt nem tudtuk elérni. Így Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője nyilatkozott portálunknak. A politikus elmondta: tekintettel arra, hogy a hét eleji megbeszélésen nem vett részt, a politikus nyilatkozatát nem kommentálná. „Azonban a tartományi tárgyalások nincsenek kihatással az országos koalíciós tárgyalásokra” – tette hozzá.

 

A rivális magyar szervezetek szomorúak

Lesújtóan nyilatkozott azonban a szerb haladók megnyilatkozásáról a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet, ami áprilisban a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével (VMDK) közösen indult a magyar szavazatokért. Kókai Péter, a szervezet társelnöke portálunkkal közölte: Mirovic nyilatkozatával beköszöntött a valóság, ugyanis a szerb haladók kulcsembere máris helyretette a VMSZ-t. „Ez egy kioktató hangnemű nyilatkozat volt arról, hogy a VMSZ tudja, hol a helye a létrejövő koalícióban” – fogalmazott a politikus, aki szerint nem túl fényes jövőt vázol fel a szerb politikus mondata.
Hasonlóan látja a helyzetet Csonka Áron, a VMDK elnöke is. Véleménye szerint a mostani szóváltás  igazolja a korábbi felvetésüket, miszerint a VMSZ teljesen súlytalan lesz a haladókkal alkotott hatalmi konstrukcióban. A politikus úgy látja, hogy az SNS-nek csak azért kellenek a kisebbségek, hogy ezzel azt mutassák az Európai Unió felé: megváltoztak és nyitottak a kisebbségi és emberi jogok ügyében. Mint fogalmazott, a szerb haladók csak „egy kirakatot működtetnek”, amihez most a VMSZ asszisztál. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a VMSZ nem tudja majd a magyarság érdekeit keresztülvinni, mert ilyenkor a „haladók egy-egy korifeusa” mindig figyelmeztetni fogja majd őket arra, hogy „ne hangoljanak”.

http://mno.hu/kulfold/rendreutasitottak-a-magyarokat-vajdasagban-1342233, 2016. május 13., péntek 18:14, frissítve: péntek 18:50

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése