2016. május 6., péntek

Horvátország ismét blokkolta Szerbiát

 
Horvátország ragaszkodik Szerbiával kapcsolatos korábbi kifogásaihoz (Illusztráció, kurir.rs)
Horvátország ragaszkodik Szerbiával kapcsolatos korábbi kifogásaihoz (Illusztráció, kurir.rs)

Néhány héttel a szerbiai uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezetének sikertelen megnyitását követően ma Hollandia ismét napirendre tűzte a kérdést Brüsszelben, az uniós államok nagyköveti szintű találkozóján. Horvátország azonban most sem akart változtatni korábban megfogalmazott álláspontján és ismét meggátolta Szerbia integrációs útjának előrehaladását.
Horvátország továbbra is tiltakozik amiatt, hogy a szerbiai jogrend szerint a hazai bíróságoknak jogukban áll a volt Jugoszlávia egész területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkezni. Kifogásolják azt is, hogy a horvát kisebbség tagjai nincsenek jelen a szerb parlamentben.
Március közepén vétózta meg Horvátország a legutóbb a 23-as fejezet megnyitását, amikor az Európai Unió bővítési kérdésekkel megbízott munkacsoportjában mondott nemet a tárgyalások megkezdésére Szerbiával, egészen pontosan: nem fogalmazott meg a horvát képviselő semmilyen álláspontot a kérdésben, ami azt jelentette, hogy a témát el kellett távolítani a napirendi pontok közül.
Magyar Szó, 2016. május 5. 4., vagy online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése