2016. május 20., péntek

Bezárták a nagybecskereki színházat


   

Eddig bírta a díszítés (Fotó: Kecskés István)

Nyilván a véletlen hozta úgy, hogy épp péntek 13-án szakadt le a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház színpada fölötti díszítés. A 177 éves épület állapotából ítélve azonban számítani lehetett arra, hogy ez – előbb vagy utóbb – bekövetkezik.
Az építészeti felügyelőség végzésével pénteken ideiglenesen becsukták a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház nagytermét. Leszakadt ugyanis a színpad, pontosabban a függöny fölötti díszítés egy darabja. Szerencse, hogy ez délután történt, és nem sérült meg senki.
Egyébként az eset egy órával egy belgrádi színház vendégszereplése előtt történt. Hogyha ez az előadás ideje alatt történik, akkor veszélybe került volna a színészek, valamint az első sorokban ülő nézők testi épsége is.
Mint hallottuk, a repedés a díszítésen egy évvel ezelőtt jelentkezett, de nem nézett ki úgy, hogy leszakad. Az esetről tájékoztatták a Műemlékvédő Intézet munkatársait is.


A legöregebb színházépület az országban (Fotó: Kecskés István)

– Mindenki számára fontos ebben a városban – persze a színháznak elsősorban – az, hogy a színház nagyterme mielőbb megnyíljon, és hogy visszakapja eredeti szerepét. Az illetékesek megértették a helyzetet, reméljük, hogy mielőbb megteszik a kellő lépéseket, és meglesz a javításhoz szükséges anyagi háttér is. Mert ezt az épületet nem csak mi használjuk – mondja Ivana Kukolj Solarov, a Toša Jovanović Népszínház igazgatója.
A színháznak döntő szerepe van a legnagyobb bánáti város művelődési életében. Benne működik a Madách Amatőrszínház is, amelynek a munkáját is befolyásolják a történtek.
– Nem tervezhetünk semmit a nagyszínpadra. Amit terveztünk, azt le kellett mondanunk. Annyiban vagyunk előnyben, hogy nem volt bejelentett esemény. De terveink voltak, ezeket le kellett mondanunk. A munka nem áll meg. A Kamaraszínpadon játszott előadásainkat továbbra is láthatja a közönség, és a tájolásainkkal is tovább utazunk Vajdaság-szerte – mondja Jenovay Lajos, a Madách Amatőrszínház társulatának a vezetője.
A nagybecskereki színház épületén utoljára 1984-ben végeztek nagyobb javításokat. Évekkel ezelőtt elkészült az épület nagyjavításának a terve, aminek megvalósításához mindig „csak” a pénz hiányzott.
K. I.
Magyar Szó, 2016. május 20., 1. és 6., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése