2016. május 23., hétfő

A lakosság 42 százaléka a szegény


 
Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kijelentette, a szerbiai lakosság 42 százaléka a szegénység határán él, és rámutatott: a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés gyakran szoros kapcsolatban áll egymással. Hozzátette: a hivatalos adatok arról tanúskodnak, hogy az Európai Unióban a lakosság csupán 28 százalékát érinti a szegénység problémája, míg Szerbiában a társadalom sokkal nagyobb hányadáról beszélhetünk.
Az esélyegyenlőségi biztos kifejtette, leginkább a mozgáskorlátozott személyeket, a romákat, az idős személyeket (főként a nőket) érinti. – A szegénységben élő embereknek nincs hozzáférésük az állami intézményekhez, gyakran túl „távol” élnek a mellettük élő emberektől, a szomszédjaik sokszor nem szívesen veszik őket észre. Janković elmondta, a statisztikai adatok nem kedveznek a nőknek, mert a szegénységi küszöb alattiak 52 százaléka nő, 47 százaléka pedig férfi.
– Minden harmadik nő attól fél, hogy munka nélkül marad, sokan munkaszerződés nélkül dolgoznak, nem fizetik nekik az egészségügyi biztosítást, nincs évi szabadságuk, és semmiféle védelmük sincs a munkán – figyelmeztetett az esélyegyenlőségi biztos.
Magyar Szó, 2016 május 23. 4., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése