2019. április 1., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Szerda, március 31.
* Jugoszlávia szerte zúgtak a szirénék. Újvidéken szinte egész nap légiriadó volt.
* A NATO Jugoszlávia elleni agressziójában teljesen megsemmisült a čačaki Sloboda háztartási berendezések gyára.
* Živadin Jovanović  szövetségi külügyminiszter felszólította az ENSZ-et, hogy tegyen sürgős lépéseket a Jugoszlávia ellen irányuló NATO-támadások leállítása érdekében.
* Ibrahim Rugova kosovói albán vezető az AFP, valamint a görög Mega és Antena tévéállomások újságíróit prištinai otthonában fogadta, hogy megmondja nekik, hogy él és, hogy „meg kell állítani a Jugoszlávia elleni bombázást”.
* A Jugoszláv Katonaság vezérkara közölte, hogy a hadiállapot kihirdetése után a honvédelem ügyeinek védelme érdekében megalakultak a hadbíróságok és a katonai ügyészségek.
*  A balkáni válság megoldásában nem lehet áttörést elérni, csak kis előrelépések lehetségesek – jelentette ki Igor Ivanov orosz külügyminiszter.
* Alekszandr Avgyejev első orosz külügyminiszter-helyettes az orosz felsőházban bírálta Slobodan Milošević jugoszláv államfőt: „Nemcsak a NATO-t, hanem Miloševićet is felelősség terheli. 1989-ben megvonta az autonómiát Kosovótól, ahol addig különféle etnikai csoportok békében éltek... – mondta Avgyejev.
* A nyugati közösség célja nem lehet más, minthogy a rambouillet-i megállapodás alapján nemzetközileg szavatolt békés rendezést valósítson meg – jelentette ki Joschka Fischer német külügyminiszter.
* Martonyi János, Magyarország külügyminisztere kijelentette, nincs semmi akadálya annak, hogy az emberbaráti segélyt szállító kamionok Oroszországból Jugoszláviába tartva áthaladjanak magyar területen.
* Mintegy ötvenfős csoport megtámadta a belgrádi magyar nagykövetség épületét, kövekkel bezúzták az épület ablakait, megrongálták a homlokzatot és megfenyegették a nagykövetségen tartózkodó személyzetet.
* Az Egyesült Államok lefoglalta az országban lévő jugoszláv diplomáciai képviseleti épületeket és javakat.
* Kasza József, Szabadka polgármestere, a VMSZ elnöke a bánáti Káptalanfalván járt, ahol március 27-én ismeretlen tettesek felrobbantották a 150 éves helyi templomot.
* A VMDK elnöksége Óbecsén megtartott ülésén megismételte álláspontját, hogy „minden politikai konfliktust csak tárgyalásokkal lehet rendezni”.
*  A volt jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó hágai nemzetközi törvényszék vádeljárást folytat Željko Ražnatović, az Arkan kapitány néven ismert szerb katonai parancsnok ellen – jelentette be Louise Arbour főügyész.

Csütörtök, április 1.
* A pápa „húsvéti tűzszünet”-et javasolt Clinton amerikai elnöknek, Solana NATO-főtitkárnak és Milošević jugoszláv elnöknek.
* Msgr. Jean-Louis Tauran, Vatikán külügyminisztere Belgrádban átadta II. János Pál pápa személyes üzenetét Slobodan Milošević jugoszláv elnöknek.
* Slobodan Milošević jugoszláv elnök Belgrádban fogadta Ibrahim Rugovát, a kosovói albánok vezetőjét. „A Kosovó és Metóhia problémáiról folytatott megbeszélésen megállapították, hogy teljes egészében egyet értenek abban, hogy közös törekvésük a politikai folyamat, és hogy a problémákat eredményesen és tartósan csakis politikai eszközökkel lehet megoldani” – áll a találkozóról kiadott közleményben.
* Az orosz külügyminisztérium a legfejlettebb ipari országok, a G–7 fővárosaiba küldött levelekben kérte fel az érintett külügyminisztereket, hogy Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel együtt tartsanak rendkívüli értekezletet a kosovói válság ügyében.
* A belgrádi magyar nagykövetség beszüntette mindennemű tevékenységét.
* Hajnali 5,10 órakor a NATO harci gépei lerombolták az újvidéki Vashidat, amely Újvidéket Péterváraddal kötötte össze. A detonáció hatására az egyetemi város és Pétervárad épületei is károsultak. Találat érte a Duna-hidat Beškánál is (helyenként megrongálódott rajta az úttest).
* A Jugoszláv Katonaság foglyul ejtette James Stone és Andrew Ramirez altiszteket, valamint Steven Gonzales szakértőt, a németországi Würzburgan állomásozó 1 számú amerikai gyalogsági hadosztály katonáit, akik megfigyelő tevékenységet folytatta a macedón-jugoszláv határon.
* Slobodan Milošević jugoszláv elnök leváltotta Radoslav Martinović altábornagyot, a  Jugoszláv Katonaság második hadseregének eddigi parancsnokát és helyére Milorad Obradović altábornagyot nevezte ki. 
* A jugoszláv kormány rendeletet hozott a NATO Jugoszlávia elleni agressziója nyomán keletkezett háborús károk felméréséről.
* Dallal az erőszak ellen címmel tiltakozó megmozdulás volt Szabadka főterén a békéért és szabadságért, az együttélésért, valamint az agresszió ellen. Hasonló tiltakozás volt Zomborban, Kikindán és más vajdasági városokban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése