2012. január 10., kedd

Az első 1944-es délvidéki magyar kártérítési pert lezárták a Zombori Városi Bíróságon


A szerbiai joggyakorlat szerint egy hónapon belül várható az ítélet kézbesítése. Az ítélet ellen fellebbezési lehetősége lesz a szerb államnak és kedvezőtlen ítélet esetén a pert indító Zagyva Emmának is.
Előzmények:
1944 őszén a zombori Kronić-palotában hónapokig tartott a pincébe zárt ártatlan magyarok megkínzása. Több ezer társával együtt, szörnyű szenvedéseket követően Mérey István szíjgyártó mestert is ekkor végezték ki.
Mérey-Zagyva Emma 2007 júniusában kérte édesapja rehabilitálását, amiről a zombori körzeti bíróság 2007. november 25-én tárgyalt, és megállapította, hogy Mérey István ártatlanul politikai, ideológiai üldöztetés áldozatául esett.
A rehabilitálást követően Emma asszony precedens értékű pert indított a szerb állam ellen: az átélt fájdalom, félelem és megaláztatás miatti -nem anyagi jellegű- lelki traumák okozta károk megtérítését kéri, konkrét összeget is megnevezve.
Zagyva Emma határozott szándéka, hogy a szerb kártérítési törvény alapján családja elkobzott anyagi javainak visszaszerzéséért is pert fog indítani.
A 78 éves magyar asszonyt a per folyamán erkölcsileg, anyagilag és a szükséges jogi képviselet biztosításával is támogatja a Trianon Múzeum és a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk civil szervezet.

2012. január 10.

Szabó Pál Csaba, Trianon Múzeum
Cseresnyésné Kiss Magdolna, Keskenyúton Alapítvány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése