2012. január 28., szombat

Gyűlöletkeltő felirat Szabadkán

Két hete „ékesíti” a szabadkai sugárút egyik panelházának falát a SMRT MAĐARIMA (Halál a magyarokra) felirat. Az MRM szabadkai városi szervezete elítéli a soviniszta és gyűlöletet szító falfirkát, és annak haladéktalan eltávolítását kéri a köztisztasági kommunális vállalattól, illetve a ház lakóitól.
A nem szerb nemzetiségűek ellen elkövetett újabb atrocitások (pl. a Rumán és Újvidéken történt horvátok elleni támadások) bizonyítják, hogy a szerb társadalom egy jelentős részét még mindig a gyűlölet mozgatja.
Az MRM ezért is tartja hasznosnak és előremutatónak a szabadkai városvezetés azon lépését, amelyet mozgalmunk már megalakulása óta követel a polgármestertől és a VKT elnökétől. Vagyis, hogy szükség van a magyar nyelv mint környezetnyelv kötelező tantárgyként való tanítására minden egyes iskolában. Hosszú távon ez a tolerancia és a közbiztonság erősödését, valamint a gyakorlatban érvényesülő kétnyelvűséget fogja eredményezni.

Szabadka, 2012. január 28.


Az MRM Szabadkai Városi Szervezete nevében,
Juhász Zoltán, elnök

Az MRM Elnöksége nevében,
László Bálint, elnök


Növekedhet a kisebbségi rendőrök száma

A horvátországi határvonal ellenőrzésével megbízott határrendészet újvidéki regionális központjának megnyitásakor (2012. január 23-án), a temerini történésekről szólva, Ivica Dačić belügyminiszter hangsúlyozta, a nemzetiségek közötti incidensek száma csökkent az elmúlt évek adataihoz képest. Elmondta, hogy a tartományban jelenleg megfelelő a közbiztonság. Mint közölte, gyakorlattá vált, hogy incidensekkor közösen vesznek részt a kedélyek csillapításában a tartományi, a helyi önkormányzati szervek és a rendőrség.
A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a rendőrség továbbra arra törekszik, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozók minél nagyobb számban vegyenek részt a rendőrség munkájában. Ennek érdekében ezt a célt szolgáló külön álláspályázatokat hirdetnek majd meg a Vajdaság területén található községekben, a rendőrség létszámának bővítése tehát nem az eddigi, úgynevezett egységesített, azaz országos munkaerő-felvétel alapján történik majd.
– A rendőrség munkájának sikere összefügg azzal, hogy milyen mértékben értik és ismerik a rendőrök a környezetet, ahol dolgoznak. Mindenképp ide tartozik a nyelvismeret is, melynek tökéletesítése érdekében, mint ismeretes, kurzusokat is szerveztünk a rendőrségen belül – mondta Ivica Dačić.

v.ár
Magyar Szó, 2012. január 24., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése