2013. augusztus 4., vasárnap

Vajdasági ombudsman: Alkotmányt sértenek az RTV veszélyeztetésével


A Vajdasági Rádió és Televízióban (RTV) uralkodó nehéz pénzügyi helyzet miatt veszélybe került a kisebbségek nyelvén történő tájékoztatás – állítja a tartományi ombudsman, s követeli, hogy minél előbb találjanak hosszú távú és fenntartható pénzelési modellt a tartományi műsorszórási intézmény számára.
Vukašinović Éva, a vajdasági ombudsman kisebbségi ügyekben illetékes helyettese tárgyalt az RTV kisebbségi szerkesztőségeinek képviselőivel a nehéz pénzügyi helyzetről, amely megkérdőjelezte a médiaház normális és fenntartható működését, így a kisebbségek nyelvén tájékoztató szerkesztőségekét is.
Leszögezte, Szerbia elfogadta a kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt és ratifikálta a regionális vagy kisebbségi nyelvekről szóló európai alapokmányt, így többek között felvállalta a nemzeti kisebbségek nyelvén való tájékoztatásra vonatkozó, pontosan meghatározott feladatokat. A keretegyezmény végrehajtását az Európai Tanács Miniszteri Biztossága követi figyelemmel azon jelentések alapján, amelyeket a főtitkárhoz juttatnak el folyamatosan, illetve a Miniszteri Bizottság külön kérésére bármikor.
Ebben a jelentésben leírják, milyen intézkedéseket hoztak meg az egyezmény határozatainak alkalmazása érdekében. Ha azonban megszűnne a kisebbségi nyelvű tájékoztatás, vagy csökkenne az időtartama, akkor ez a tény az elkövetkező jelentések tárgyát fogja képezni, így pedig negatív következményeket vonna maga után.
Márton Attila, az RTV fő- és felelős szerkesztőjének helyettese leszögezte, a tartományi műsorszórási intézmény, így a kisebbségi nyelveken tájékoztató szerkesztőségek is, számos problémával szembesülnek.
A legnagyobb gondként a nem megfelelő korstruktúrát, a kisebbségi szerkesztőségeket érő politikai nyomást, valamint a kisebbségi médiumok társadalmon belüli szerepének félreértelmezését jelölte meg. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, a tévhit szerint csak az a feladatuk, hogy megőrizzék a nemzeti kisebbségek kulturális hagyományait.
A tartományi ombudsman emlékeztet arra, hogy Szerbia alkotmányába bele van foglalva, hogy az emberi és kisebbségi jogok elért szintjét nem lehet csökkenteni. Hozzáteszi, a kisebbségi nyelvű tájékoztatás esetleges megszűnte, vagy minőségének, illetve mennyiségének csökkenése nemcsak azt jelentené, hogy a nemzetközi dokumentumokban vállalt feladatoknak nem tesznek eleget, hanem magát az alkotmányt is sértené.
Valamennyi érintett politikai tényezőnek a legrövidebb időn belül egy megfelelő, illetve elsősorban hosszú távon fenntartható pénzelési és működési modellt kell találnia a tartományi RTV számára, szem előtt tartva, hogy az európai úton nem tűrik az alkotmány megsértését és a nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségek végrehajtásának elmulasztását – áll a tartományi ombudsman közleményében.
A fotón: Vukašinović Éva, a vajdasági ombudsman kisebbségi ügyekben illetékes helyettese
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15830/Vajdasagi-ombudsman-Alkotmanyt-sertenek-az-RTV-veszelyeztetesevel.html, 2013. augusztus 3. [12:03]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése