2013. augusztus 14., szerda

VMDK: A Délvidéken veszélyeztetve van a külhoni magyar állampolgárok névjegyzékbe vétele



A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) abban érdekelt, hogy Magyarországon ismét olyan nemzeti kormány alakuljon, amely felvállalja a közösségünk megmaradásának szempontjából vitathatatlanul jogos és szükségszerű önkormányzatiságának képviseletét, illetve Szerbia EU-s csatlakozása során számon kéri a belgrádi politikai elittől a koppenhágai kritériumok alkalmazását és azok betartását, akár a vétó jogának alkalmazását is kilátásba helyezve.
A VMDK arra buzdítja a délvidéki magyarságot, hogy minél tömegesebben igényelje a magyar állampolgárságot, a magyar állampolgársággal rendelkezőket pedig arra, hogy éljenek jogukkal, és tömegesen jelentkezzenek fel a választási névjegyzékre, illetve tömegesen szavazzanak a 2014. évi magyarországi parlamenti választásokon.
A VMDK-t aggodalommal tölti el a VMSZ elnökének azon kijelentése, miszerint szeretnék időbelileg összekötni a magyarországi és a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács-i választásokat. Egyben aggályosnak tartjuk a VMSZ által bejelentett személyes és egyenkénti, magyar állampolgársággal rendelkező délvidéki magyarok felkeresését annak érdekében, hogy az aktivistáikon és pártirodáikon keresztül „segítséget” nyújtsanak a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges űrlapok kitöltésénél.
Meggyőződésünk, hogy a fent említettek valóra váltása veszélyeztetni fogja a Délvidéken élő külhoni magyar állampolgárok névjegyzékbe vételének folyamatát, kihatással lesz annak tömegességére, és egyben a 2014. évi választásokon való alacsony részvételt fogja előidézni. Különösen akkor, ha egyes politikai pártok a Magyar Nemzeti Tanács újraválasztásában a kampányukat a magyarországi választásokra alapozzák.
A VMDK határozott véleménye, hogy az a fajta „segítség”, amit a VMSZ kínál a Délvidéken élő külhoni magyar állampolgároknak, nincsen összhangban a demokratikus és szabad választások egyik alappillérével, nevezetesen a névjegyzéki és a szavazati joggal bíró állampolgárok személyes adatainak titkosságával. Az űrlapok kitöltése aktivisták és pártkáderok által komolyan megkérdőjelezi a választási folyamatok titkosságát, mert alkalmat adnak a „segítséget” nyújtóknak illegális adatbázisok kialakítására és az adatbázisokban rögzített adatokkal való kereskedelemre.
Mint ismeretes, a fent említett pártnak már van tapasztalata ezen a téren. Tapasztalatát a három évvel ezelőtti Magyar Nemzeti Tanács-i választások alkalmával szerezte, amikor hasonló módon visszaélt a külön választási névjegyzékre feliratkozottak névjegyzéki adataival.
Azt már megszoktuk, hogy a magyarországi baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy önös, belső politikai céloktól vezérelve felhasználja a külhoni magyarok helyzetét, és néhány plusz szavazat reményében uszítást végez a magyarországi és a külhoni magyarok között. Talán ezért nem is lepnek meg bennünket mostani koholmányaik, de ezt a viselkedési mintát elfogadhatatlannak tartjuk a déli végeken politizálók között. Ezért felszólítjuk a VMSZ-t, hogy meggondolatlan tetteivel ne veszélyeztesse a Délvidéken élő külhoni magyar állampolgárok jogérvényesítését.
A VMDK sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése