2014. május 27., kedd

„A cenzúra alkotmányellenes!”

A köztársasági ombudsman kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

  
Saša Janković köztársasági ombudsman hétfőn aggodalmát fejezte ki, hogy egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, melyek szerint egyes információkat és kritikákat visszarendelnek a sajtóból. A jogvédő ezzel kapcsolatban felszólalt, hogy Szerbiában szavatolt jog a szabad gondolat és véleménynyilvánításhoz való jog, a cenzúrát pedig tiltja az alkotmány. Hozzáteszi, mindenkinek joga van kritizálni, vagy kritikusnak lennie, továbbá joga van, hogy optimista és pesszimista legyen, hogy higgyen vagy ne higgyen, hogy támogasson vagy ellenezzen, hogy megvető, nagyzoló vagy közömbös legyen, hogy hallgasson vagy beszéljen, valamint hogy véleményét, eszméit szabadon és nyíltan terjessze, hangoztassa.
Saša Janković (Fotó: www.mc.rs)
Saša Janković (Fotó: www.mc.rs)

– Az állam és minden hatalmi szerve nemcsak köteles tartózkodni attól, hogy beleavatkozzon a szabad véleménynyilvánítás jogának a gyakorlásába, hanem védelmet is kell nyújtania az ellene érkező támadásokkal szemben, akármelyik oldalról is érkeznek, valamint ösztönözniük kell e szabadság megvalósulását. Csak abban az esetben lehet a véleményszabadságot korlátozni, ha az elengedhetetlen a bíróság tekintélyének, pártatlanságának, a közegészségügy, a demokratikus társadalom erkölcse és a nemzetbiztonság védelme érdekében, de ezt sem teheti meg mindenki, hanem csak a törvény által feljogosított szervek a törvény által elrendelt eljárás keretében – szögezte le Saša Janković.
Az ombudsman közleménye szerint mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon a közérdekű kérdésekről, az állam és a hatalmi szervek kötelessége pedig az, hogy ezekről a kérdésekről valósan, teljes egészében és időben értesítse a polgárokat. Hozzáteszi, hogy az állami szervek kötelessége, hogy értesítsék a polgárokat munkájukról, valamint megteremtsék a feltételeket, hogy a polgárok szabadon beszélhessenek az állami szervek munkájával kapcsolatban.
– A polgárok, és ne az állami szervek vagy azok vezetői értékeljék saját munkájukat, legfőképp pedig ne szólják meg a polgárok viselkedését, miközben a polgárok csupán nyomozhatnak a tények után, ami által az állami szervek és szolgálatok illetékességébe tartozó munkákat végeznek – hangsúlyozza az ombudsman.
Szavai szerint senki sem akadályozhatja meg a tájékoztató eszközökön, így most már az interneten keresztül is terjedő információk és eszmék terjedését. Kiemeli, hogy az illetékes bíróság által, az előírt eljárás keretében csak akkor akadályozhatóak meg az információk és eszmék terjedése, ha azok az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére vagy Szerbia területi integritásának megsértésére szólítanak fel, ha azok háborút propagálnak, vagy közvetlen erőszakra uszítanak, vagy amikor faji, nemzeti és vallási gyűlöletkeltést, megkülönböztetést, ellenségeskedést keltenek, erőszakra ösztönöznek.
dió
Magyar Szó, 2014. május 27., 1. és 4. o., vagy:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése