2014. május 30., péntek

Horvát Nemzeti Tanács: Aki nem nyilatkozott a nemzeti hovatartozásáról, szerbnek tekinthető, ezért ne tartson igényt kisebbségi érdekvédelemre

va saric01 











Lehet, hogy a Horvát Nemzeti Tanács sem váltja meg a világot, de hogy az MNT-hez képest bátrabb és konkrétabb kezdményezések és megnyilvánulások jellemzik, az biztos.
Ha mást nem, a délvidéki horvátok képviselői legalább időnként kimondják azt, ami egyértelmű, rámutatnak a tényekre, anélkül, hogy különösebben izgatná őket a szerbség véleménye.
Eközben a Magyar Nemzeti Tanács inkább azzal törődik, miképpen tálalja egy-egy (zömében) lagymatag elképzelését, nehogy megsértse a szerbek "érzékenységét". Ez persze érthető, ha figyelmébe vesszük, hogy az MNT-t többnyire a VMSZ tagjai vagy kiszolgálói alkotják. Márpedig - mint ismeretes - a VMSZ fő célja, hogy szolgálja a szerb rezsimet és feltétel nélkül egyengesse Szerbia uniós útját, mert az hatalmi morzsákat szavatol számára.
Darko Sarić Lukendić, a Horvát Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, a Szabadkai Rádió horvát nyelvű szerkesztőségének nyilatkozva, egyebek között kiemelte, hogy a horvátok, akik főleg a kilencvenes évek médiájának és egyéb tényezőknek köszönhetően általában véve nem közkedveltek Szerbiában, rendszerint arra számíthatnak, hogy elsőként őket nyilvánítják munkaerőfeleslegnek és maradnak állás nélkül. (Ez nem egészen igaz, előbb a magyarokat rúgják ki, de utánuk valószínűleg a horvátok következnek.)
Továbbá kihangsúlyozta, hogy az állami szervekben legkisebb mértékben foglalkoztatják a horvátokat, majd hozzáfűzte, hogy a legutóbbi állami szintű kezdeményezés váloztathatna ezen a gyakorlaton, ugyanis arra irányul, hogy a nemzeti közösségek tagjai, így a horvátok közül is jóval többen kapjanak helyet ezekben a szervekben.
Mint utalt rá, félő azonban, hogy a "kisebbségi kvótát" az állam részben olyanokkal is kitölti, akik nem nyilatkoztak a nemzeti hovatartozásukról. A horvát közösség szerint azonban az ilyen egyének a többségi nemzethez sorolhatók, ezért nem lenne szabad, hogy a nemzeti közösségeket megillető bármilyen esetleges kedvezményben részesüljenek.
A képen: Darko Sarić Lukendić
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. május 29. csütörtök, 17:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése