2014. május 20., kedd

Május 20.



Bernát napja.
Germán eredetű név, a Bernhard név magyar formája. Jelentése: medve és erős
325 – Nagy Konstantin római császár megnyitotta a keresztény püspökök első „egyetemes” (az egész birodalomra kiterjedő) zsinatát a kisázsiai Niceában (ma: Iznik). Elfogadták az ókeresztény ökumenikus hitvallást, a Nicaeumot.
1498 – Vasco da Gama portugál hajós felfedezte a tengeri utat Indiába Afrika megkerülésével. Kalikutnál, India délnyugati részén kötött ki, ahol kereskedelmi telepet hozott létre.
1799 – Megszületett Honoré de Balzac, francia író (Elveszett illúziók).
1908 – Megszületett Indianaban James Stewart amerikai színész. Ismertebb filmjei: Airport ’77; Aki lelőtte Liberty Valance-t; A vadnyugat hőskora; Egy gyilkosság anatómiája; A férfi, aki túl sokat tudott; Az élet csodaszép; Éjjel-nappal jazz; Philadelphiai történet; Rose Marie (1936).
1937 – Megszületett Budapesten Végvári Tamás magyar színész, ismert narrátor. Ismertebb filmjei: Némó nyomában – szinkron; Kilakoltatás; 6:3 avagy, játszd újra Tutti; Zuhanás közben; Szerencsés Dániel; Hatásvadászok; A transzport; Átmenő forgalom; Anna Frank naplója.
1944 – Megszületett Joe Cocker énekes (You Can Leave Your Hat On, With A Little Help From My Friends).
1946 – Megszületett Cher (eredeti nevén: Cherilyn Sarkasian Lapier) amerikai popénekesnő, filmszínésznő. (I Got You Babe)
1947 – A németországi Messelhausenben meghalt Lénárd Fülöp, magyar származású, Nobel-díjas fizikus.
1956 – Megszületett Veszprémben Peremartoni Krisztina magyar színésznő. Ismertebb filmjei: Csetepaté Chioggiában; Ágacska, Égígérő fű; Az ezernevű lány; Ingyenélők; A nagy ékszerész.
1957 – Megszületett Lucélia Santos brazil színésznő, az első Magyarországon vetített szappanopera, a Rabszolgasors főszereplője, Isaura megformálója.
1960 – Megszületett Los Angelesben Tony Goldwyn amerikai színész. Ismertebb filmjei: Az utolsó szamuráj; Amerikai rapszódia; Joshua; Szívörvény; Tarzan – szinkron; A gyűjtő; Addig üsd...; A Pelikán ügyirat; Ghost.


1999. május 20., csütörtök
* Az eddigiekhez képest a legnagyobb légicsapást mérte a NATO Vajdaságra. Palicson lőtték a meteorológiai állomást és a Szabadkai Rádió középhullámú adóját, Szenttamáson pedig az Újvidéki Rádió átjátszóállomását. Kulán a Stolc-féle szálláson néhány objektumot és a Đuro Strugar Mezőgazdasági Vállalat gépjavító műhelyét találták el. Verbászon a rádióállomást, Zomborban ismét kőolajtartályokat ért találat. Zsablyán egy épülőfélben lévő házat romboltak le. Találat érte az udvarnoki Bega-hidat. Újvidék környékét is bombázták. Belgrádban a dedinjei kórházat érte találat, három ember meghalt, többen megsérültek. Megrongálódott a svéd nagykövetség épülete is. Šabac környékére 18 rakéta hullott. Támadás érte Obrenovacot, a barići Prva Iskra üzemet és a Cer hegységen egy televíziós átjátszóállomást is.
* A Dunán újabb, nyolc kilométer hosszú és 400 méter széles olajfolt jelent meg, a Jugoszláviai légitámadások kezdete óta a tizenhatodik – közölte Vidinában a bolgár regionális környezetvédelmi iroda.
* A  városi képviselő-testület zárt ülésén lemondott Časlav Popović, az újvidéki képviselő-testület végrehajtó bizottságának elnöke. (Kiszivárgott hírek szerint Popović azért mondott le, mert a tanácsnokok nem fogadták el a végrehajtó bizottság javaslatát, hogy a városi tulajdonban levő közvállalatokba befolyt pénzt a közművesítési rendszerek szükségleteire fordítsák.)
* A čačaki polgári parlament, amelyet május 19-én alakítottak meg, első sajtóértekezletén békére és toleranciára szólított fel.
* A Szerb megújhodási Mozgalom közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a párt elvárja a Demokrata Párt vezetőitől, hogy nyilvánosan és világosan ítéljék el Zoran Đinđićet, a párt vezetőjét, „aki a szerb nép és a haza szempontjából legnehezebb pillanatokban elszökött Szerbiából”.
* Az amerikai szenátus is jóváhagyta a kongresszus által két nappal korábban elfogadott költségvetést a kosovói vállalkozás pénzelésére.
* Kofi Annan ENSZ-főtitkár albániai látogatásán reményét fejezte ki, hogy a kosovói menekültek még „a tél előtt” visszatérhetnek otthonukba.
* A törökországi diyarbakiri állambiztonsági bíróság halálra ítélte Semdin Sakik kurd gerillaparancsnokot, Abdullah Öcalan korábbi helyettesét Törökország feldarablására irányuló tevékenység vádjával.
* Benyújtotta lemondását Balsay István és Selmeczi Gabriella, a magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.  (A lemondás hátterében az a levél áll, amelyben Fideszes képviselők lobbiztak a leendő budapesti amerikai nagykövet személye érdekében.)
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése