2014. május 3., szombat

Május 3.



Tímea napja.
1270 – Meghalt IV. Béla magyar király, aki a tatárjárás után újjáépítette az országot, és újjászervezte az államot. Uralkodása idején befejeződött a betelepedett kunok megkeresztelkedése.
1469 – Megszületett Niccolo Machiavelli olasz politikus, író (A fejedelem).
1470 – I. Mátyás a hét Garam menti bányavárost örök időkre fölmenti mindennemű adó fizetése alól.
1896 – Megszületett Dodie Smith angol drámaírónő, aki 1956-ban írta A 101 kiskutya (The One Hundred and One Dalmatians) című művét.
1903 – Megszületett -ben Bing Crosby amerikai énekes (White Christmas, Going my way).
1947 – Cegléden megszületett Goór Nagy Mária színésznő, a róla elnevezett színi tanoda alapítója. Ismertebb filmjei: Hamis a baba; A Pogány madonna; Mese habbal; Régi idők focija; Hazai pálya; TV a város szélén.
1979 – Thatcher asszony miniszterelnök lesz. A nagy-britanniai választáson 43,9 százalékkal a Konzervatív Párt győz, ezáltal Thatcher 1979. május 3-tól Nagy-Britannia történetének első női miniszterelnöke.

1999.május 3., hétfő
* A NATO gépei belgrádi, újvidéki, zombori, kruševaci, kraljevói, požegai, čačaki, valjevói, niši, prijepoljei és prištinia célpontok ellen intéztek szokatlanul heves támadásokat. Néhány perccel 22 óra előtt két NATO-lövedék eltalálta az Újvidéki Televízió mišeluki székházát, amely órákon át lángolt. Emberéletben nem esett kár (az épületet már korábban kiürítették, de óriási anyagi és szellemi kár keletkezett. Újabb bombatámadás érte az újvidéki kőolaj-finomítót is, amelynek következtében ismét sötét és fenyegető füstfelhő takarta el a tartományi székváros egét. Legalább 20-an meghaltak 10-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek amikor találat érte a Đakovica prevoz  Peć és Rožaje között közlekedő utasokkal teli autóbuszát. A NATO tagadta, hogy a szövetséges repülőgépek részt vettek volna ebben az akcióban.
* A megnövekedett fogyasztás következtében Szerbiában részben ismét szétesett a villanyenergia-rendszer.
* Viktor Csernomirgyin orosz balkáni különmegbízott az USA-ba utazott, hogy ott találkozzon Bill Clinton amerikai elnökkel és Al Gore alelnökkel a kosovó konfliktus rendezése érdekében.
* A NATO közölte, hogy rendszeresen folytatja a jugoszláv villanyerőművek és trafóállomások támadását különleges grafitbombákkal.
* Jamie Shea NATO-szóvivő Brüsszelben közölte, hogy a jugoszláv légvédelem „egy lövése  következtében egy A-10 típusú gép hajtóműve meghibásodott”, de a pilótának nem esett baja és le tudott szállni Macedóniában.
* A védelmi minisztérium közleménye szerint Románia pontosította a parlament április 24-i határozatát: A NATO repülőgépei csak rendkívüli esetekben szállhatnak le romániai repülőtereken, az észak-atlanti szövetség azokat nem használhatja arra, hogy gépei onnan induljanak jugoszláviai célpontok elleni bevetésre.
* Magyarország csatlakozott a NATO és az Európai Unió Jugoszlávia ellen bevezetett kőolajszállítási zárlathoz.
* A márka feketipiaci árfolyama 10,00-12,00 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

 

Május 3. – A sajtószabadság nemzetközi napja 

M
május 3-án van a sajtószabadság nemzetközi napja. A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) ennek apropóján az újságírók rossz anyagi helyzetére hívta fel a figyelmet, s a médiumok zavartalan, nyomásgyakorlás nélküli működésének biztosítására szólított fel. A Szerbiai Újságírók Szakszervezete (SINOS) és a Médiában Dolgozók Koalíciója ugyanakkor követeli, hogy az új médiatörvények elfogadása előtt vizsgálják ki a korrupcióval kapcsolatos állításokat.

A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) felkérte az újságírókat és a médiában dolgozókat, hogy az Öt perc mennydörgő csend elnevezésű akció keretében szombaton 11.55 és 12 óra között szakítsák meg az elektronikus médiumok adását, és olvassák fel van tegyék közzé a képernyőn a szervezet kiáltványát, az online és nyomtatott sajtóorgánumoktól pedig a világnap apropóján kiadott szöveg közlését kérték, jelenti a Tanjug.
Az UNS kiáltványban többek között azt hangsúlyozza, hogy Szerbiában veszélyben van a sajtószabadság, mert az újságírás még soha nem volt a mostaninál rosszabb gazdasági helyzetben. A szegénység szorításában, a munkahelyüknek vagy az a médiatulajdonosok által évek óta fenntartott tiszteletdíjas munkatársi státusuk elvesztésétől való félelmükben az újságírók és a médiadolgozók a cenzúrának és az öncenzúrának vannak kitéve.
Az UNS márciusi felmérése során a tagságuk 35 százaléka közölte, hogy időnként cenzúrának van kitéve, 44 százalékuk pedig az öncenzúra jelenlétéről tett vallomást. Jelentős mértékben a megkérdezettek 7 százaléka van kitéve cenzúrának, 28 százalékuk pedig komoly öncenzúrát gyakorol.
A szervezet követeli, hogy a nemzeti médiumoknál dolgozók térítésmentesen kapják meg az állami tulajdonban levő részvények 25 százalékát.
Követelik ugyanakkor, hogy a szerbiai kormány tűzze napirendre a korrupcióellenes tanácsnak a médiára vonatkozó jelentését, a különleges ügyészség pedig kezdje meg a munkáját a 90-es évek agressziói során meggyilkolt 39 újságíró és médiamunkás ügyének felderítésében. Támogatják ugyanakkor az illetékeseknek azokat a törekvéseit, amelyek Slavko Ćuruvija, Milan Pantić és Dada Vujasinović gyilkosainak megtalálására irányulnak.

NUNS: Biztosítani kell a média szabad működésének feltételeit
A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Függetlenség polgári szakszervezet is felszólította a hatóságokat és az állami szerveket, hogy biztosítsák a médiumok szabad, nyomásgyakorlástól és cenzúrától mentes működésének feltételeit.
A NUNS és a Függetlenség szakszervezet a sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében azt követeli a médiatulajdonosoktól, hogy javítsanak „a médiaházakban dolgozók megalázó munka- és életkörülményein”. Meglátásuk szerint a szerbiai politikai és pénzügyi hatalmi központok a közvélemény alakítására használják a médiumokat saját önző érdekeiket szem előtt tartva.
A két szervezet felkérte a médiában dolgozókat, hogy együtt tegyenek a szakma eróziója ellen, és mindent tegyenek meg az újságírás tekintélyének visszaállítása érdekében. Leszögezték, a sajtóban dolgozók feladata nem az, hogy a hatalmi központok kívánságait teljesítsék, hanem az, hogy felelősségtudóan tájékoztassanak, és kritikus közvéleményt alakítsanak ki.
A meggyilkolt újságírók gyilkosainak felkutatását sürgetve arra kérték a médiumokat és újságírókat, hogy május 3-án 12 óra előtt 5 perccel sötétítsék el a képernyőket, vegyék le a hangerőt, és egy perces mennydörgő csenddel bizonyítsák be, hogy készek az újságírói szakma szabadságáért harcolni.
014. május 3. [7:07]

A Freedom House szerint továbbra is „részben szabad” a szerbiai sajtó

A megfigyelt 197 ország közül 38 ponttal a 74. helyre sorolta Szerbiát a sajtószabadság tekintetében a washingtoni székhelyű Freedom House (FH) civil szervezet, ami azt jelenti, hogy a szerbiai média „részben szabad”.
Az FH ma tette közzé a 2013-as évre vonatkozó jelentését, s ebben kifejtette, a globális médiaszabadság egy évtizede nem látott szintre esett vissza.
Az egykori Jugoszlávia tagállamai közül egyedül Szlovénia szerepel Szerbia előtt a listán, viszont Montenegró, Horvátország, a Szerbiától különállóként értékelt Koszovó, Bosznia és Macedónia is rosszabb besorolást kapott Szerbiánál.
A washingtoni székhelyű civil szervezet mostani jelentése szerint Magyarország a világranglista 71. helyén áll 35 ponttal. Magyarország a tavalyi jelentésben a 74. helyen állt és 36 pontot kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése