2015. február 7., szombat

Nem nyomoznak tovább a délvidéki népirtások elkövetői után

delvideki verengzessssssA Központi Nyomozó Főügyészség felfüggesztette a délvidéki mészárlások ügyében indított nyomozást. Lépésüket azzal indokolták, hogy a nyomozás szempontjából fontos további
forrásanyagok Németországban és Szerbiában lelhetőek csupán fel.
Ezért az ügyészség 2015. január 13-án nemzetközi jogsegély kérelemmel fordult a két országhoz, ennek teljesítéséig pedig szüneteltetik a eljárást.
 
Apáti István és Szilágyi György jobbikos képviselők több mint három éve tettek feljelentést a Legfőbb Ügyészségen az 1944-1945-ös délvidéki mészárlás miatt. Az ellenzéki politikusok akkor ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy a mészárlás során több tízezer vajdasági magyar vesztette életét. Azt is felidézték: az Országgyűlés 2011. december 30-án fogadta el az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról szóló törvényt, így a jelenlegi magyar törvények szerint nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett bűncselekmények esetében is eljárhat a magyar hatóság, ha a bűncselekmény nemzetközi jogba ütközik.
 
A feljelentést a képviselők ismeretlen tettesek ellen tették, népirtás, polgári lakosság elleni erőszak, háborús bűncselekmény és emberiség elleni bűncselekmény miatt. A Jobbikos képviselők akkor ígéretet tettek arra, hogy nem fogják hagyni, hogy ezek a rémtettek feledésbe merüljenek.
 
1944. október 17-én a délvidékre bevonuló jugoszláv partizánalakulatokból alakult katonai hatóság katonai közigazgatást vezetett be a Vajdaságban, majd etnikai alapú, per nélküli, kollektív büntetőeljárásokat kezdtek. Ennek keretében korra, illetve nemre való tekintet nélkül végezték ki a magyar és német lakosságot a második világháborúban való kollektív bűnösséggel vádolva őket. (Alfahír.hu)
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2015. február 05. csütörtök, 18:37 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése