2015. február 25., szerda

Pastorova Marta opljačkala šume


Marta Takač, doskorašnji kadar SVM na čelu “Vojvodinašuma”, dala je 52 hektara državnog zemljišta bez saglasnosti Vlade Srbije.

Nepoznanica zašto je SVM i dalje štiti: Marta Takač i Ištvan Pastor

Upravo je sudbina bivše direktorke razlog najnovije krize pokrajinske vlasti i zatezanja odnosa između SVM Ištvana Pastora s jedne strane i LSV Nenada Čanka i DS Bojana Pajtića s druge.
 
- Ako Pokrajinska vlada ispravi svoju grešku o promeni direktorke JP “Vojvodinašuma” Marte Takač, SVM će ostati u vlasti u Vojvodini. Ukoliko se ta greška ne ispravi, onda nemamo o čemu da razgovaramo - saopštio je Pastor.
 
Afera
 
Međutim, potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški iz LSV odbacio je Pastorove kritike jer je “Martu Takač smenio sud, a ne vlada Vojvodine”.
 
Upozorenje inspektora u fioci
Republički šumarski inspektor je reagovao još 2008. kada je upozorio tadašnjeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina (DS) da se radi o nezakonitim radnjama. Dragin je pismo prosledio Takačevoj, a ona ga je prosto stavila u fioku.
U pozadini ove priče je, kažu u Ligi, Pastorov pokušaj da se Martinim ostankom spreči “iznošenje na videlo poslovanja „Vojvodinašuma“ za proteklih 10 godina, koliko je ona bila direktor”.
 
„Vojvodinašume“ su otuđile 52,45 hektara državnog zemljišta bez saglasnosti Vlade Srbije, koja je isključivo ovlašćena da odlučuje o promeni prava korišćenja ili svojine.
 
Takođe, postoji sumnja da je u ovim poslovima došlo do ozbiljnog sukoba interesa. “Vojvodinašume” su, naime, pomenuto zemljište 2007. godine dale opštini Titel, a predsednik i te opštine i Upravnog odbora tog javnog preduzeća bio je Milivoje Petrović.
 
Srpska banka
 
Dodatnu sumnju da stvari nisu čiste unosi činjenica što je opština Titel više od mesec dana pre odluke UO „Vojvodinašuma“ da prihvati sporazum raspisala oglas da se daje u „zakup neizgrađeno građevinsko zemljište na 99 godina“, a kojim su obuhvaćene tek kasnije pribavljene i plaćene parcele.
 

Sumnjivi poslovi u kojima je oštećena država

Sve je kulminiralo 2013. godine, kada su se državne parcele koje je JP „Vojvodinašume“ nezakonito prodalo opštini Titel pojavile kao predmet nagodbe između privatne firme “Titel agro“ i posrnule Srpske banke. Naime, ovo preduzeće je 14,5 hektara šume i neplodnog zemljišta dalo banci za “prebijanje” duga od 11,4 miliona evra.
Ispostavilo se da je sporno zemljište tokom prethodne godine raznim ugovorima o konverziji, prešlo iz prava korišćenja u svojinu “Titel agro“, kao i firme “Plataoil“.
Izvor: Blic online:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése