2016. április 28., csütörtök

Délvidékre is beköszöntött a XXI. század, de a Fidesz ragaszkodik az egypártrendszerhez

Orbán Viktor és Szijjártó Péter a magyarellenesből européerré átmaszkírozott szerb kormánypártot támogatja, eközben Potápi Árpád János fideszes államtitkár nem fogadja el a realitásokat, miszerint a délvidéki magyar egypártrendszer és a VMSZ megroggyant, Újvidéken is beköszöntött a XXI. század.

 

Magyarellenesek a kormányban és az ellenzékben is

Szávay István a Jobbik nemzetpolitikusa, alelnöke keddi sajtótájékoztatóján a szerbiai választásokat értékelve felhívta a figyelmet arra, hogy fölényes győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt, mely korábban nyíltan magyarellenes volt, mára azonban européeré maszkírozta át magát. Emlékeztetett arra, hogy korábban Orbán Viktor és Szijjártó Péter érthetetlen módon személyesen hozzájárult Aleksandar Vucic miniszterelnök diadalához. A magyar miniszterelnök korábban kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának jó vezetése van. Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint talán ennél is szomorúbb, hogy a Vojiszlav Seselj által vezetett Szerb Radikális Párt ismét parlamenti tényező lett, Szávay abban bízik, hogy az ultranacionalista, magyarellenes erőnek minél kevesebb beleszólása lesz a szerbiai közbeszéd alakításába.

 

Megbukott az egypártrendszer

A Jobbik ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a délvidéki magyar politikában megszűnt az egypártrendszer, megroggyant a VMSZ, magyarországi példával élve nincs már centrális erőtér. Szávay rávilágított arra, hogy a Magyar Mozgalom és a VMDK eredményeiből világosan látszik, hogy a VMSZ-el elégedetlen magyar emberek változást akartak. A szakpolitikus értékelése szerint a Magyar Mozgalom megkerülhetetlen erő lett a Délvidéken, immáron senki nem állíthatja azt, hogy a délvidéki magyarság kizárólagos képviselője a VMSZ. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági szinten soha ilyen rossz eredményt nem produkált, hat képviselőjükből kettőt elveszítettek, hasonlóan negatív eredmény elérésekor egyébként annak idején Kasza József lemondott a posztjáról. Az MM és a VMDK ugyanakkor tartományi szinten elérte azt a szavazatszámot, amivel köztársasági szinten is újabb magyar képviselőt juthatott volna a belgrádi parlamentbe, ha a VMSZ nyomására nem vágják el a köztársasági listájukat akkor most nem négyen, hanem eggyel többen képviselhetnék a magyarságot. A VMSZ-nek eddig hét képviselője volt, Vajdaság újvidéki, autonóm tartományi parlamentjében most hatan lesznek Pásztor István pártjából, eközben a VMDK és a MM két képviselővel jelent meg. Szávay szerint ebből is látszik, hogy nem igaz az, hogy egy másik magyar lista a gyengítette volna a magyar érdekképviseletet. Örömmel üdvözli a Jobbik azt is, hogy Zentán a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Rácz Szabó László továbbra is jelentős tényező lesz a helyi közéletben, három képviselői mandátummal, több mint tíz százalékos eredménnyel. Ez is mutatja azt, hogy a délvidéki magyar politika nem egyszínű.

 

A Fidesz a XX. századba kapaszkodik

Szávay szerint éppen ezért felháborító az, hogy a magyar kormány úgy csinál, mintha nem lenne más magyar párt. Szavai szerint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyilatkozataiból továbbra is kihallatszik, hogy nem csak a nemzeti együttműködésből, hanem a magyar nemzetből is kirekeszti azokat, akik nem akarnak a Fidesz számára kedves határon túli pártokra szavazni. A Nemzetpolitikai Kutatóintézetben sem hajlandóak tudomást venni a realitásokról, a szerbiai választás  eredményeinek értékelésekor kizárólag a fideszes államtitkárt és a VMSZ képviselőjét hívták el, ami méltatlan egy tudományosság számára elkötelezett intézethez.

 

Legyen Unió, de nem csak úgy puszira

Szávay azt is rögzítette, hogy Szerbia uniós integrációjának a támogatása alapvető magyar érdek, de csak akkor, ha ehhez világos feltételeket szab Magyarország, a további integrációt akkor lehet támogatni, ha a délvidéki magyar közösség a lehető legszélesebb jogköröket megkapja.
http://alfahir.hu/delvidekre_is_bekoszontott_a_xxi_szazad_de_a_fidesz_ragaszkodik_az_egypartrendszerhez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése