2016. április 27., szerda

Vučićnak csak Pásztor kell?!

a erdekvedo02Aleksandar Vučić szerb kormányfő azt nyilatkozta, egyelőre csak Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével hajlandó tárgyalni a további együttműködésről. Lehet, hogy mással (persze a sajátjain kívül) szóba sem áll.
A kilencvenes évek egyik legnagyobb szerb sovinisztája, aki intenzíven uszított más népek ellen ("Egy megölt szerbért száz muzulmánt gyilkolunk meg"), tehát most a "fő magyar érdekvédőt" szorította keblére. (Úgy alakult, hogy a VMSZ tulajdonképpen a mérleg nyelvét képezheti köztársasági szinten, ugyanis a hűséges magyar párt képviselőivel együtt a haladóknak mégis meglesz az abszolút többségük a szerb parlamentben.).
Aligha véletlen, hogy Szerbia uralkodója Pásztorékat választotta, nem pedig pl. egy másik kisebbségi pártot, mondjuk, Muamer Zukorlić volt szandzsáki főmufti politikai szervezetét, amely szintén bejutott a parlamentbe. Zukorlić a választások előtt nyíltan kínálta magát Vučićnak, csakhogy neki van egy feltétele: Szandzsák területi autonómiája.
Pásztor nem szab semmilyen feltételt (esetleg csak a "száz gazdag magyar" érdekeinek kielégítését).
A szerbek vezére már a vajdasági parlament elnöki posztját is felkínálta Pásztornak, amit ő persze örömmel vállal.
Egyébként Vučić azt is kijelentette, hogy egyelőre nem kínálja fel az együttműködés lehetőségét azoknak, akik "lebuzizták" őt (szó szerint ezt mondta). A választási kampányban a Szerbiai Szocialista Párt aktivistái ugyanis azt skandálták, hogy "Buzi Vučić".
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2016. április 27. szerda, 14:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése