2016. június 3., péntek

Orosz kormány, nacionalisták a Vajdaságban, magyar házelnök radikális szavazatokkal


hirmondo@vmdk.org.rs
www.vmdk.org.rs
A szerbiai politikai „elit” ismét bebizonyította Szerbia a korlátlan lehetőségek országa. Az önkormányzatokban mindenki-mindenkivel megfér, csak ki legyen a hatalmi többség.
Ez sok önkormányzatban furcsa és elvtelen koalícióhoz vezetett. Néhol még a demokraták (DS) és a haladók is (SNS) megtalálták a közös érdeket. Mégis ha az önkormányzatok többségét nézzük, főleg a Vajdaságban, akkor azt lehet tapasztalni, hogy azokban a Szerb Haladó Párt (SNS), Szerb Szocialista Párt (SPS), Szerb Radikális Párt (SRS), és a szabadkai székhelyű magyar párt alakítottak hatalmat.
Hogy mindez nem a véletlen műve, hanem a lapok leosztását tervszerűen végzik, meglátszott a tegnapi tartományi képviselőház alakulóülésén. A szabadkai székhelyű magyar párt elnökét úgy választották újra képviselőházi elnöki tisztségbe, hogy a házelnöki jelölést, aláírásukkal szentesítve, a haladók SNS), szocialisták (SPS) és párttársai terjesztették be, míg a jelölés elfogadását a seseljista radikálisok is megszavazták. Így ismét kialakultak azok az erővonalak, amelyeket az önkormányzatokban tapasztalhattunk, és nyugodtan lehet mondani, hogy a szabadkai székhelyű magyar párt elnöke a szerb nacionalistáknak, milosevic utódpártjának, valamint Vojislav Seselj hágai vádlott pártjának szavazatainak köszönheti a vajdasági parlament elnöki tisztségét.
Aki egy kicsit is jártas a politikában az ebből mindent kitud olvasni. Ki lesz a suba alatti hatalom része, és kik lesznek hivatalosan is a hatalmi többségben.
Ha a felsoroltakból indulunk ki, akkor várható ennek a forgatókönyvnek a folytatása a szerbiai parlamentben. Habár a választások előtt, alatta és utána is egymást pocskondiázták a haladók (SNS) és a szocialisták (SPS), úgy tűnik a végén mégis „tündérmese” lesz. Pláne azok után, hogy Aleksandar Vucic „magánlátogatást” tett Putinnál (előtte kioktatta az újságírókat, mert neki nem egy USA, EU, vagy Moszkva mondja meg mit hogyan csináljon) ahol megtudta mit is gondol arról kik legyenek a következő szerbiai kormány miniszterei és azt is, hogy mégis nélkülözhetetlenek Ivica Dacic szocialistái. Dusan Bajatovic ennek megfelelően tegnap már be is jelentette ismét indul a Srbijagas (orosz-szerb kézben lévő közvállalat, amely földgázzal és kőolajjal látja el az országot) igazgatói tisztségéért. Minden esetre, várjuk ki a mai szkupstina alakuló ülését és utána mondjunk végszót a politikai erőviszonyok alakulásáról. És kísérjük figyelemmel ki hogyan és mire/kire fog szavazni!
Addig is, soroljunk fel néhány érdekességet:
Apatin és Kúla községben koalícióra léptek Seselj radikálisai és a szabadkai székhelyű magyar párt, Óbecsén a szabadkai székhelyű magyar párt és a magyar koalíciós partnerei támogatták olyan KKT elnöknek a megválasztását akiről a helyi viszonyokat ismerők azt mondják Eszékről költözött Óbecsére és aktív résztvevője volt a kilencvenes években folytatott szlavóniai „felszabadító” műveleteknek, Temerinben vélhetően közösen fognak kormányozni azokkal akik átrajzolták a község etnikai térképét, Szabadkán VKT elnöknek egy olyan egyént választottak meg aki az úgynevezett „mutyilistáról” híresült el, a tartományi képviselőházban a Szerb Haladó Párt (SNS) frakció vezetője és egyben a házelnök egyik legközelebbi munktársa az a Milenko Jovanov lett aki még nem is olyan rég „nyelvi őrjáratokat” akart bevezetni, akiknek az lett volna a dolguk, hogy ügyeljenek arra milyen is a vajdasági magyarok szerb tudása. A bejelentések szerint a szerbiai szkupstina elnöke ismét Maja Gojkovic lesz akinek a nevéhez komoly korrupciós vádak fűződnek, valamint a parlament alelnöki tisztségére azt a radikális Vjerica Radet-át jelölik akit köröz a nemzetközi hágai bíróság, de Szerbia megtagadta kiadatását, Vojislav Seselj a Szerb Radikális Párt elnöke és köztársasági képviselő ellenzi Zoran Djindjic szobrának felépítését és kezdeményezi , hogy helyette Slobodan Milosevic kapjon megfelelő emlékművet.
VMDK:
Hét magyar polgármester helyett, a vajdasági magyarságnak csak három lesz. Azok is törököt fogtak koalíciós partnerükben. A vajdasági magyar "nemzetpolitika" közben tovább épül. Csak nem magyarokkal. Apatint követően Kúlán is egymásra találtak a haladók, radikálisok és a "legnagyobb magyar párt".
Csonka Áron ( bejegyzés a https://www.facebook.com/csonkaaron oldalról):
Megalakult a tartományi képviselőház. A régi, új elnök jelölését a SNS, SPS és a sajátjai támogatták. Kinevezésére SNS, SPS, SRS, sajátjai szavaztak. Mi ellene szavaztunk. Nem támogatható olyan politikus aki politikai ellenfeleinek eltakarítására buzdít, passzívan viszonyul a VRTV-ben történt, politikailag motivált leváltásokhoz, és a magyar többségű önkormányzatokat átadja szerb koalíciós partnereinek azért a székért amibe ma beleültették.
Korhecz: Pásztor nem méltó a tisztség betöltésére
Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalomnak a VMDK-HDK listáján bejutott képviselője felszólalásában elmondta, fontos lenne megvizsgálni, vajon a jelölt (Pásztor) eleget tesz-e a tisztség betöltéséhez elengedhetetlen feltételeknek. Megítélése szerint Pásztor rendelkezik bizonyos tapasztalattal, ám szerinte nem méltó e tisztség betöltésére, mert az elmúlt hónapokban, minden polgár képviselőjeként több ízben megsértette a Magyar Mozgalom és a VMDK tagságát. Korhecz szerint Pásztor nem képes arra sem, hogy a magyar közösség integratív része legyen, nem hogy minden polgárt képviseljen.”
A RADIKÁLISOK MELLETTE, AZ MM ELLENE
A helyszínen lévő újságírók meglepetésére Đurađ Jakšić radikális képviselő arról számolt be, hogy pártja Pásztor kinevezésére szavaz. Mint mondta, nem Pásztor személyisége vagy munkássága okán teszik ezt, hanem a „magyar testvéri nép iránt érzett tisztelet okán”, elismervén, hogy ennek a közösségnek a meghatározó képviselője Pásztor. Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége koalíciójának képviselője felszólalásában elutasította annak lehetőségét, hogy támogassa Pásztor megválasztását, mert, mint fogalmazott, ha a magyar közösséget nem képes integratív módon, egységesen képviselni, akkor egyszerűen elképzelhetetlen, hogy erre képes legyen az összes vajdasági nemzetiség esetében. Úgy fogalmazott: Pásztor politikai rátermettsége vitathatatlan, ám nem méltó a házelnöki tisztség betöltésére az iménti okok miatt.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése