2018. augusztus 27., hétfő

Magyar Mozgalom:

A város alapszabályának betartása Laban és Bunford felelőssége!

(közlemény) 

Magyar Mozgalom: A város alapszabályának betartása Laban és Bunford felelőssége!

A Magyar Mozgalom nyílt levélben fordult Bogdan Labanhoz, Szabadka polgármesteréhez és Bunford Tivadarhoz, a városi képviselő-testület elnökéhez, miután a közvéleményben elterjedt a hír, hogy a Szabadka és Palics közötti úton valaki lecserélte az eddigi helységnév-táblákat, és hogy a helyükre olyan táblákat helyeztek ki, amelyeken csak a „Суботица” – „Subotica” és a „Палић” – „Palić” kifejezések láthatóak – az ott eddig szereplő „Szabadka” és a „Palics” kifejezés pedig nem.
„Tisztában vagyunk azzal, hogy a táblákat nem Önök cserélték le. Azt is tudjuk, hogy a táblákra nem Önök festették fel az említett két kifejezést, mi több, nem is Önök rendelték meg ezen táblák legyártását. Viszont azzal is tisztában vagyunk (és erre szeretnénk Önöket is emlékeztetni), hogy a város működtetéséért Önök viselnek minden felelősséget, ezek között a politikait is” – áll az MM elnökségének nyílt levelében, melyben felhívják a címzettek figyelmét, hogy Szabadka város Alapszabályának 3. szakasza arról rendelkezik, hogy a város neve magyar nyelven SZABADKA. Az alapszabály 2. szakaszában meghatározásra kerültek a települések nevei is magyar nyelven, így a másik említett település neve magyarul PALICS.
„Emlékeztetnünk kell Önöket arra is, hogy A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény 11. szakaszának 6. bekezdése értelmében, azokon a területeken, ahol egy kisebbségi közösség tagjainak aránya eléri a 15 %-ot, és így annak a közösségnek a nyelve az adott helyi önkormányzatban hivatalos használatban van, a helyi önkormányzat, a települések, terek, utcák neveit, valamint az egyéb földrajzi neveket az adott kisebbség nyelvén, annak hagyománya és helyesírása szerint is ki kell írni” – áll a levélben.
A Magyar Mozgalom rámutatott, hogy a polgármester és a vkt elnökének felelőssége a városi alapszabály betartása és betartatása, ezért magyarázatot vár a következő kérdésekre:
  • Mi indokolta a helységnév táblák cseréjét?
  • Hogyan történt meg ez a csere úgy, hogy a települések magyar nevei eltűntek róluk?
  • Személy szerint ki a felelős azért, hogy a helységnév táblák hibás szöveggel kerültek megrendelésre, kivitelezésre és felhelyezésre?
  • Milyen szankcióban részesül a felelős személy?
Az MM elnöksége egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a város területén található utakon – az autópálya csomópontoktól a legalacsonyabb rendű közutakig – számos helyen van példa arra, hogy az útjelző táblákon nem a városi alapszabály rendelkezéseinek megfelelően szerepelnek a helységnevek.
„Mivel Önök egy többnemzetiségű, és ennek következtében többnyelvű város első számú vezetői, felszólítjuk, intézkedjenek annak érdekében, hogy a kisebbségi közösségek nyelvi jogai ebben a tekintetben maradéktalanul érvényesüljenek. Válaszukat várva maradunk tisztelettel” – áll a Magyar Mozgalom elnökségének a sajtóhoz is eljuttatott hétfői nyílt levelében.
A nyitóképen: Magyar Mozgalom gyors reagálású egysége hétfőn délelőtt ideiglenes megoldással orvosolta a magyar nyelvű helységnévtábla hiányát Palics és Szabadka között.

2018. augusztus 27. [16:24]

Pásztor István „megnyugtatná a névtáblák miatt aggódók lelkiismeretét”

Pásztor István „megnyugtatná a névtáblák miatt aggódók lelkiismeretét”

Pásztor István szerint a helységnévtáblákkal kapcsolatban az internetes felületeken elindult a ketrecrázás. A VMSZ elnöke úgy gondolja, hogy ebből azok csináltak ügyet, akik politikai előnyt akarnak kovácsolni maguknak, ez pedig rombolja a közvéleményt és elveszi az emberek életkedvét.
„A Magyar Nemzeti Tanács több mint két hónappal ezelőtt jelezte a Közigazgatási és Államigazgatási Minisztérium irányába, hogy ez egy valós probléma, ugyanis ott ahol útfelújítások vannak, és ahol leveszik a régi táblákat, gyakran megtörténik, hogy nem a többnyelvű táblák kerülnek föl, hanem ezzel kapcsolatban mulasztások történnek. A partnerkapcsolat-építés szempontjából is jó ez a példa, ugyanis ebben az egész erőfeszítésben és ebben a problémalátásban a minisztérium ugyanúgy látja a helyzetet, mint mi és partner ebben a történetben. Úgyhogy szeretném ez úton is minden aggódónak megnyugtatni a lelkiismeretét, hogy a táblák vissza fognak kerülni a helyükre” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Pásztor István és hozzátette: meggyőződése, hogy a nemzeti tanács eddigi működési elve sikeres volt, ezért ilyennek kívánja megteremteni és létrehozni a nemzeti tanácsot a választásokat követően is.
Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint is sikeres az együttműködés az MNT, illetve a kormány és a minisztériumok között:
„Szinte naponta – most, hogy az új utcanévtár készül – kapcsolatban vagyunk az illetékes minisztériummal. A koordináció szintjén és a Nemzeti Tanács nevében is írásban jeleztük, hogy Versecen, Nagybecskereken, Dél-Bácskában és egyebek közt Szabadkán a táblákon a helység magyar neve eltűnt, ezeknek a megoldására maga a miniszter tett ígéretet, egy olyan konzultáción, ahol Ana Brnabić kormányfőasszony is jelen volt” – mondta Hajnal Jenő.
 

2018. augusztus 27. [15:01]


Eltűnt a magyar feliratú helységnévtábla Szabadka bejáratánál

Eltűnt a magyar feliratú helységnévtábla Szabadka bejáratánál 
Fotó: Pannon RTV

Aki az észak-bácskai település felé haladt a napokban azt vehette észre, hogy csak cirill és latin betűkkel jelzik a település nevét, közölte a Pannon RTV.
Ugyanez tapasztalható ellenkező irányban is. Eddig háromféleképpen, cirillül, latinul és magyarul fogadta az utazót a település nevét jelző sárga színű tábla, most azonban az új jelzések kihelyezése után a magyar nyelvű Szabadka-felirat már nem látható.

2018. augusztus 26. [18:24]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése