2018. augusztus 18., szombat

Újabb árulás a VMSZ részéről: orvosi ellátás nélkül maradt a magyar falu

 

A bácsgyulafalvi (telecskai) egészségház ajtaján kifüggesztett értesítés hatalmas felháborodást váltott ki a nyugat-bácskai településen, közölte a  021 Rádió. Az orvos munkaidejét ugyanis a zombori egészségház VMSZ-es igazgatónője heti két nap, napi három órára csökkentette.

A magyar többségű település lakói júliusban orvos nélkül maradtak, mert az orvosnő – aki teljes munkaidőben (heti 40 órát) dolgozott – áthelyezést kapott a szomszédos, szerb többségű Kerényre (Kljajićevo).
Korábban az egyik kerényi orvos felmondott és elköltözött Németországba, a másik orvos pedig állítólag szabadságon van. Annak érdekében, hogy Kerényen megmaradjon az  előírt heti 40 órás orvosi ellátás, a zombori Dr. Dorđe Lazić Egészségház igazgatónője, Úri Emese áthelyezte a bácsgyulafalvi orvosnőt Kerényre. Tette mindezt a bácsgyulafalviak hátrányára.
„Az igazgatónő  a sajtón keresztül azt üzente, hogy csak a helyi közösségünk tanácsa tiltakozott, a bácsgyulafalvi polgárok még nem fordultak hozzá panasszal. Ezért radikálisabb lépésre szántuk el magunkat és petíciót indítottunk, amelyet személyesen a zombori egészségház igazgatónőjének fogunk átadni. Akkor meg fogja érteni, hogy az ilyen döntés mennyire érinti falunkat. A fiatalok elvándorolnak, csak az idősek maradnak itt, akik sűrűn rászorulnak orvosi ellátásra. Minden polgárnak  joga van az őt megillető egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez. Tiltakozásunkra az egészségház igazgatónője a heti 2×3 órás orvosi ellátást 2×7 órára ‘növelte’. Ez még mindig méltatlan, mivel mindegyik egészségháznál napi 12 órában orvos áll a betegek rendelkezésére”
– nyilatkozta Elvegyi Ákos, a bácsgyulafalvi HK tanácsnoka, majd hozzátette: a zombori Dr. Dorđe Lazić Egészségház több orvossal rendelkezik, mint Bácsgyulafalva, így jobb helyzetben lévén könnyebben tudnának orvost kölcsönözni, mint ők.
Megemlítendő, hogy Bácsgyulafalva az egyetlen olyan falu a zombori községben, ahol nem a Szerb Haladó Párt-VMSZ koalíció alkotja a vezetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése