2018. augusztus 1., szerda

Akár egymillió dináros pénzbüntetés a latin betűs írásmódért?


Az állami, a tartományi és az önkormányzati szervek teljes írásbeli kommunikációját szerb nyelven, cirill betűkkel kell majd lebonyolítani. Ugyanez vonatkozik az állami alapítású vállalatokra, az oktatási és a tudományos intézményekre, meg a médiára.
A szabályok megszegéséért a felelős személy 5 és 100 ezer dinár közötti büntetéssel sújtható. 500 ezer és 1 millió dinár közötti pénzbírság róható ki arra a vállalatra, amely latin betűkkel tünteti fel az áru, vagy a szolgáltatás nevét, vagy ilyen írásmódot alkalmaz a használati utasításban vagy a garancialevélben.
A művelődési minisztérium javaslatára a kormány létrehozza a szerb nyelvi tanácsot, amely a szabályok betartására fog felügyelni – közli a Novosti.
Kétségtelen, hogy a haladó kormány újabb módját találta ki a polgárok büntethetőségének, ami azonban kissé komikus (talán inkább tragikomikus), hogy a szerbiai polgárok jelentős része még a latin betűkkel is (és az írástudással általában) komoly harcot vív, a cirill betűs írásmódról nem is beszélve…
Felmerül a kérdés, vajon, hogyan érinti ez majd például a délvidéki magyar, illetve anyaországi érdekeltségű cégeket?
(VRTV nyomán)


Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz.


Ugyancsak kötelező lesz a cirill írásmód használata az állami tulajdonú vállalatokban, illetve a nemzeti, illetve nemzetközi szintű professzionális szervezetekben – írta a hvg.hu a Vecsernje Novoszti értesülései alapján.
A várhatóan az év végén a parlament elé kerülő törvényben foglaltak betartását egy kilencfős testület ellenőrzi majd, ennek tagjait részben ugyancsak az illetékes minisztériumok nevezik ki. Az új szabályozás hivatalos célja, hogy megvédjék és fejlesszék a szerb nyelvet.
A törvénytervezet szerint a latin betűknek csak kiegészítő szerep jut, ha egy szöveg két írásmóddal jelenik meg, a cirill betűs az érvényes. A törvény hivatali megszegőit ötezertől százezer dinárig terjedő bírsággal sújtják. Ha viszont egy kereskedelmi cég nem cirill írásmóddal nyomtatja ki árui nevét, illetve a különféle használati utasításokat és garanciajegyeket, akkor akár egymillió dinár is lehet a büntetés.
Szerbia Jugoszlávia 1991-es felbomlás után kezdett el fokozatosan visszatérni a cirill betűs írásmódhoz. Mostanra a hétköznapokban is elterjedt a cirill, a szerbek jellemzően már a kézírásban is egyre ritkábban használják a latin betűket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése