2019. november 28., csütörtök

Szabadka: Memorandumot fogadott el Vajdaság jövőjéről három párt

"Vajdaság nem probléma, hanem megoldás a problémára" 
Szabadka: Memorandumot fogadott el Vajdaság jövőjéről három párt - A cikkhez tartozó kép
Az ülés (Fotó: subotica.com) 

Együttes ülést tartott kedd este Szabadkán a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) és a Vajdasági Párt (VP) elnöksége, az ülésen elfogadták a Memorandum Vajdaság jövőjéről című dokumentumot.
A Pátria szállóban megtartott összejövetelen, amelyet „Itt az idő!” jelszóval tartottak, részt vett a három politikai szervezet több tagja Szabadkáról és Újvidékről is, írja a Subotica.com portál.
Tomislav Žigmanov, a DSHV elnöke szerint Vajdaság érdeke a decentralizáció, s hogy valóban teljes autonómiája legyen. A három párt szövetségét pedig mint komoly, modern, európai politikai alternatívaként jellemezte. Elmondta, a vajdasági horvátok, akárcsak a legerősebb politikai szervezetük részt akarnak venni a politikai döntéshozatalban, Vajdaságot pedig olyan régióként képzelik el, ahol az autonómia teljes gőzerővel üzemel, a helyi önkormányzatok pedig széles felhatalmazással rendelkeznek. Közös cél az EU-s integráció lehet, ami közös érdek, s az európai értékek meghonosításáért mindnyájunknak tennünk kell.
A Vajdasági Párt első embere azt mondta, hogy a Vajdasági front erős politikai formáció, s közösen készülnek a jövő évi választásokra. Aleksandar Odžić szerint Vajdaság ma egy kirabolt és megalázott régió, aminek vissza kell adni teljes politikai és gazdasági autonómiáját, az itteni polgároknak pedig lehetőséget kell adni a normális életre.
Az utóbbi 30 évben csak azt hallottuk, hogy nincs itt az ideje, hogy Vajdaságról beszéljünk, mondta Nenad Čanak, a Liga elnöke. Azért jöttünk ma össze, hogy azt mondjuk, itt az ideje, a kérdést nekünk kell felvetnünk, mert más nem teszi fel helyettünk. Vajdaság nem probléma, hanem megoldás a problémára. Egy multikulturális és fejlett Vajdaság egy hasonlóan gazdag Szerbiát is jelent. Bármilyen más Vajdaság csak gondot jelent Szerbiának, s egy instabilitást, mondta Čanak.
A Liga elnöke felszólított minden kisebbségi pártot, hogy csatlakozzanak a Vajdasági front koalícióhoz.
N. E.
2019. november 27. [14:15]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése