2019. november 19., kedd

VMSZ: „Lehet itthon is boldogulni” – Pásztor István fia mégis külföldön dolgozik

Számos más (zömében VMSZ-hez köthető) előadó mellett Vicsek Annamária, VMSZ-es oktatási államtitkár is előadást tartott az Európa Kollégiumban összegyűlő délvidéki magyar fiataloknak.

“A leendő vajdasági magyar értelmiségi elit egyre inkább azt érzi, hogy lehet boldogulni itthon is” – emelte ki a program moderátora, Vicsek Annamária, oktatási államtitkár. Csak azt nem mondta el, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőinek családtagjai és gyermekei sok esetben nem az itthon boldogulást, hanem a külföldi munkát és oktatást választják.
Az álszentség szintjét jól mutatja, hogy például a VMSZ elnökének, Pásztor Istvánnak legkisebb fia, Pásztor Ábel egy fél évtizede dolgozik külföldön, ahol épp az apja pártjának köszönhetően szerzett (politikai alapon) busásan fizető állást az Európa Parlamentben. 
Az itthon tanulást választó Európa Kollégiumi diákoknak azzal sem híreskedtek a megjelent VMSZ-esek, hogy például pártjuk egyik vezetője, Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány oktatási titkárának(!) a gyermeke sem az itthon tanulást választotta, hanem mint oly sokan Szegeden az SZTE tanulója lett. 
Felmérések szerint sajnos jelenleg a délvidéki magyar diákok mintegy fele már a magyarországi oktatást választja a hazai oktatás helyett. Ami miatt nem is lehet senkit sem hibáztatni, hiszen ha már az illetékes politikusok gyermekei sem bíznak a vajdasági egyetemekben, akkor miért tennék ezt a diáktársaik.
Az újvidéki előadáson azonban több igen fontos igazság is elhangzott, többek között Vicsek azt is elmondta az Európa Kollégiumban hogy: „Itt olyan szervezetek mutatkoznak be ma, amelyek már jelentős múlttal rendelkeznek a vajdasági magyar közösségen belül, és megmutatják, hogy mi mindent tehetünk a közösségünkért, azért, hogy itt maradhassunk és megmaradhassunk.”
Ebben pedig kétségtelenül igaza van. Mert csak akkor tud helyben megmaradni a délvidéki magyarság, ha erősek a helyi kötődései. Hiszen mint ahogy egy fa esetében is a (történelmi)viharok elől csak a (szülő)földbe erősen belekapaszkodó gyökerek menthetik meg a kidöntéstől, úgy a délvidéki magyarság jövője is azon múlik, hogy milyen erős kapcsolata alakul ki az itt élő emberekkel és nemzeti múltunkkal, hagyományainkkal.
Azonban vajon mennyire segíti a szülőföldhöz való kötődést  a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai, akik tavaly megszavazták a délvidék elcsatolásának napját ünnepnek, akik hivatalos jelképpé tették azt a lobogót, amely alatt vonuló martalócok 1848-49-ben magyar falvak lakosait koncolták fel, akik hol szerb radikálisokkal, hol elítélt háborús  bűnösökkel kötnek koalíciós szerződést, akiknek a választási listáin magyarul sem beszélő szerb jelöltek indulnak? Akik saját gyermekeik jövőjét sem a szülőföldön látják? Milyen példaképet mutatnak Pásztor István és a pártjának tagjai a délvidéki magyarság számára?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése