2021. december 24., péntek

Ezentúl akár egymillió dinárral is megbüntethetik azt az iskolát, amelyben a tanév nem a szerb himnusszal kezdődik!

 https://delhir.info/wp-content/uploads/2021/12/a-boze-pravde-357x234.jpg

A szerb parlament (a szégyenteljes VMSZ képviselőivel együtt) megszavazta az oktatási törvény módosítását, amely egyebek között előirányozza, hogy az összes szerbiai iskola (beleértve a délvidéki magyar többségű iskolákat is!) minden tanévet a szerb himnusz eléneklésével vagy lejátszásával kezdje.

Az iskolák számára ez év szeptember elseje előtt már érkezett egy olyan parancs, hogy a tanévet a szerb himnusszal kezdjék, de ezt elvileg el lehetett utasítani, ami itt-ott meg is történt (főleg Szandzsákon).

Emlékeztetőül: Szerbia lakosságának mintegy 40 százaléka a nemzeti közösségek tagjaiból áll, tehát nem szerb.)

Mostantól azonban már konkrét jogszabály kötelezi az iskolákat a szélsőnacionalista nagyszerb Bože pravde (Igazság Istene) c. dal éneklésére vagy lejátszására.

Azt az iskolát, amely ezt nem teszi meg, 100 ezertől egymillió dinárral büntetik meg.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a büntetéssel a szerb állam az iskolaigazgatót vagy “csak” azt a tanárt sújtja majd, aki esetleg ellenáll.

Íme a szerb himnusz magyar fordítása:

Igazság Istene, ‘ki megmentett a pusztulástól eddig minket
halld továbbra is hangjainkat
s ezentul is légy megmentőnk.
Erős karral vezesd és óvd
a szerb hajó jövőjét.
Isten mentsd meg, Isten tápláld,
a szerb földeket s a szerb népet!

Kösd össze a drága szerb testvéreket
az új dicső tettekért,
az egység a sátán veszte
és a szerbség ereje lesz,
A szerb ágon ragyogjon
a testvériség arany termése.
Isten mentsd meg, Isten tápláld,
a szerb földeket s a szerb népet!

A tiszta szerb fejekre
ne küldd dühös villámaid,
áldd meg a szerbnek falvát,
mezejét, földjét, városát s otthonát!
Mikor eljönnek a harcok
győzelemig vezesd el őt!
Isten mentsd meg, Isten tápláld,
a szerb földeket s a szerb népet!

Felragyog a sötét sírból
a szerb korona új fénye,
új korszak köszöntött be,
új szerencsét adj Istenünk.
Óvd meg a szerb hazát
öt évszázados harc gyümölcsét
Isten ments meg, Isten táplálj,
kérlel téged a szerb nép!

(Szerb média nyomán, fotó: N. Živanović/novosti.rs)

https://delhir.info/2021/12/24/ezentul-akar-egymillio-dinarral-is-megbuntethetik-azt-az-iskolat-amelyben-a-tanev-nem-a-szerb-himnusszal-kezdodik/

 

Kamberi: „Bože pravde“ pripadaju istoj ideološkoj struji reakcionizma, rasizma, neofašizma i neokolonijalizma


Sednicu Skupštine Srbije je obeležila polemika šefa poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaipa Kamberija i predstavnika vlasti zbog uvođenja obaveznog intoniranja himna Srbije „Bože pravde“ u školama 1. septembra, na početku školske godine, što je propisano izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Kamberi: „Bože pravde“ pripadaju istoj ideološkoj struji reakcionizma, rasizma, neofašizma i neokolonijalizma

Kamberi je istakao da Vlada do danas nije uspela građanima Srbije da obezbedi bolju privredu, blagostanje, pravdu, bolje zdravstvo, školstvo, više prava i bolju perspektivu i da zbog toga sada govori o „srpskom svetu“, poziva se na ponos i dostojanstvo srpskog naroda, na njegovu istorijsku slavu.

„Krijete se iza nacionalizma kroz patriotizam negacijom i populizmom krijući mračne strane bliske prošlosti, krijući današnje promašaje. Ovo je vaš nacionalni roman, vaša konstrukcija i vaš narativ“, rekao je Kamberi.

On je naveo da je „lakše vršiti indoktrinaciju učenika nacionalnim narativom nego da im se stvore osnove za kvalitetno obrazovanje“.

„Vi vodite takozvanu politiku ljubavi prema otadžbini dok im otadžbinu činite sve neprikladnijom za život. Jedno je sigurno – sa vama će svake godine biti manje učenika koji će zapevati himnu, ne samo zato što je ne osećaju, već i zato što svakim danom fizički napuštaju Srbiju“, rekao je Kamberi.

On je rekao da predstavnici vlasti zaboravljaju da je ne mali broj njih u parlamentu podržavao zviždanje, ponižavanje himne bivše Jugosalvije dok je ona bila državni simbol i naveo da je tada srpstvo bilo važnije od države.

„Danas kada vam je srpstvo država pozivate se na institutcionalnu, državnu, zakonsku ljubav, odgovornost i lojalnost građana prema državi“, rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao da ideološke struje koje pothranjuju uvođenje obaveznog intoniranja himne „Bože pravde“ „pripadaju istoj ideološkoj struji reakcionizma, rasizma, neofašizma i neokolonijalizma“ kao najvatrenije pristalice Viktora Orbana, Janeza Janše, Vladimira Putina, svih onih koji gaje empatiju prema Aleksandru Vučiću“.

On je naveo da pesma „Marš na Drinu“ postaje sve više srpska himna nego „Bože pravde“ i dodao da njoj nije mogao da odoli ni opozicioni političar „Vuk Jeremić dok je predsedavao Skupštinom UN, kao ni teniser Novak Đoković u Sidneju“.

Kamberi je naveo da mnogi predstavnici vlasti dok govore o institucinalnoj, ustavnoj i zakonskoj lojalnosti građanina prema državi podržavaju one koji u Banjaluci, Mitrovici ili Kninu zvižde i ponižavaju himne, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, Kosova ili Hrvatske.

„Mi nemamo učenike za ’Bože pravde’, još manje imamo Albanaca za to“, rekao je Kamberi i pozvao poslanike da glasaju protiv Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zbog učenika, demokratije, potrebe za savremenošću.

https://dardaniapress.net/uncategorized/kamberi-boze-pravde-pripadaju-istoj-ideoloskoj-struji-reakcionizma-rasizma-neofasizma-i-neokolonijalizma/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése