2022. június 24., péntek

"A vétójog eltörlését is megvétózhatja Orbán Brüsszelben"

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Továbbra is óriási nemzetközi felháborodást okoz, hogy Magyarország múlt héten pénteken megvétózta a 15 százalékos globális minimumadóról szóló uniós irányelvet. A magyar álláspont szerint az európai versenyképességet veszélyezteti az új adóforma, a tagállamok azonban a kieső bevételek miatt bírálják a magyar kormányt. Az Európai Parlamentben szorgalmazzák a vétójog eltörlését, illetve azt, hogy Magyarország nélkül vezessék be a minimumadót a tagállamok.

Bár rendkívül csalódott az EU soros elnökségét betöltő francia kormány a magyar vétó miatt, de továbbra is azon dolgoznak, hogy még ebben a hónapba tető alá hozzanak egy megállapodást – jelentette be Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár az Európai Parlamentben, ahol sürgősséggel vették napirendre ezt a kérdést. Hozzátette, hogy a globális minimumadó Magyarország általi elutasítása újabb érv amellett, hogy meg kell változtatni az egyhangú döntéshozatali rendszert adózási kérdésekben. Beaune azzal is érvelt, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozaton is emellett foglaltak állást a polgárok, ugyanakkor a vétó kivezetéséhez a tagállamok hozzájárulása is kell, vagyis jelenleg ebben a kérdésben is lehet vétózni.

Biljana Borzan horvát politikus szerint „a vétó erkölcstelen, Orbánt nem érdeklik az emberek, a multinacionális nagyvállalatok érdekeit képviseli”. Paul Tang holland szociáldemokrata politikus azt kérte: „Hagyjuk abba a kupeckedést, izoláljuk Orbánt.”

Menekültek Magyarországon

Globálisan négyből három ember szerint a háború elől menekülőket be kell fogadnia egy másik országnak. Az elmúlt három évben folyamatosan és jelentősen erősödött az ezt támogatók aránya Magyarországon is. Ezzel párhuzamosan a magyar többség károsnak gondolja őket a befogadó ország szempontjából. A magyarok kiugróan elutasítók például azokkal, akiket a vallásuk miatt üldöznek.
 
Szerte a világon lényegesen megértőbbek lettek az emberek a háború elől menekülőkkel – derül ki az Ipsos 28 országot felölelő globális felméréséből. Különösen Japánban, Lengyelországban, Franciaországban vagy Magyarországon állnak már lényegesen másképp a kérdéshez az emberek, mint az elmúlt pár évben.

Amerikai nehézfegyverek Ukrajnában

A hatalmas túlerőben lévő orosz hadsereg folytatta előrenyomulását az utolsó Luhanszk megyei ellenállási zseb teljes elvágása érdekében, miközben újabb, hónapok óta várt amerikai nehézfegyverek érkeztek Ukrajnába.
Olekszij Reznyikov, az ukrán védelmi tárca vezetője csütörtökön bejelentette, hogy nagy hatótávolságú amerikai rakétatüzérségi rendszerek érkeztek az országba.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor futott be az újabb szállítmány Ukrajnába, ahogy azt sem, hogy a fegyvereket már használatba vették-e a fronton. A HIMARS rakétarendszert az amerikai hadsereg még a hetvenes években fejlesztette ki. Hasonló eszközeik az ukrán és az orosz fegyveres erőknek is vannak, ez azonban fejlettebb, pontosabb és nagyobb hatótávolságú, a lövedékek akár mintegy nyolcvan kilométerre lévő célpontok megsemmisítésére is alkalmasak.

Több tízezren tüntettek Tbilisziben az ország uniós csatlakozásáért, miután az Európai Bizottság Georgia tagjelöltségének elhalasztását javasolta. A zászlókat lobogtató tüntetők a parlament épülete előtt gyűltek össze az ország vezető demokráciapárti csoportjai által szervezett "Menet Európáért" elnevezésű megmozduláson.

Benzinstop

Péntek reggeltől újabb korlátozást vezetnek be a MOL kutakon – írta meg elsőként az ugytudjuk.hu. A lap információi szerint a töltőállomásokon magyar rendszámú személyautóval maximum ötven litert lehet tankolni hatósági áron, üzemanyagkannába pedig csak és kizárólag piaci áron lehet majd tölteni.
 
Ha valaki autóba és kannába is tankol, akkor úgy informálódtunk, hogy a kasszánál mindkét esetben a piaci árat kell fizetnie, ami péntektől 779 forint literenkénti árat jelent a benzinnél, gázolajnál pedig 833 forintot.

Uram-bátyám

Mielőtt még a kormányváltással elkerült volna a külügyi tárca felügyelete alól, az állami Eximbank/Mehib a miniszter feleségét egy alapítványban segítő kollégájának magánvállalkozását támogatta. De bőven jutott pénz a szponzorációs keretből a Demjén Ferenc koncertjeit szervező cégnek is, amelynek tulajdonosa egyúttal az ATV igazgatósági tagja.

A hvg.hu a szerződéslistákat böngészve arra jutott, hogy, a korábbi Exim-es szponzorpénzeket követve nemcsak a Szijjártó Péter feleségének alapítványában dolgozókhoz találni szálat, hanem magához a külgazdasági és külügyminiszterhez is. Az Exim-csoport évek óta rendszeres támogatója egy győri katolikus plébániának: 2020-ban 30, tavaly pedig újabb 60 millióval támogatták a templomot, ahol Szijjártó gyerekként is megfordult és a mai napig oda jár imádkozni, ha a szülővárosában jár.
 
Szép napot!

Báthory Róbert  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése