2022. június 29., szerda

Napi 684 forint jut az állami gondoskodásban lévő gyermekek étkeztetésére

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:


Nincs pénz a gyermekekre

Az elmúlt tizenkét év alatt összesen 108 forinttal emelte a kormány az állami gondoskodásban lévő gyerekek étkeztetési normatíváját: 567 forintról 684-re. Ennyivel járul hozzá a hétezer állami gondoskodásban lévő gyerek napi ötszöri étkeztetéséhez.

A gyermekvédelmi intézetek vezetői szerint ez semmire sem elég, trükközniük kell, hogy enni adhassanak a gyerekeknek. Egy tavalyi ombudsmani jelentés szerint még a napi nyolcszáz forint sem elég egy gyerek etetésére. Az emberminisztérium egyet is értett az ombudsman kritikáival, szerintük is emelni kellene az összeget, csak nincs miből.

 
Elértéktelenedett a forint

Ahogy a Szabad Európának nyilatkozó szakértők mondták, eljött a fordulat ideje: a jegybanknak el kell döntenie, hogy fontos-e számára az infláció elleni küzdelem és a forint árfolyamának stabilizálása.

Ehhez egy combosabb kamatemelésre van szükség. A jegybank mintha meghallotta volna a kritikákat és tegnap egy lépésben 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ezzel párhuzamosan felhúzta az idei és a jövő évre várható inflációs előrejelzését, nehéz időszak következik.


Ukrán háború és a G7

A legalább tizennyolc halálos áldozatot követelő rakétatámadás után egy nappal a kétszázezer fős, a fronttól messze található közép-ukrajnai Kremencsuk városa gyásznapot hirdetett, miután a tűzoltók végeztek a romok eltakarításával.

A lerombolt kremencsuki bevásárlóközpontban meghalt áldozatok elszenesedett által „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezett támadás halottjait. Több mint ezren lehettek a bevásárlóközpontban, amikor orosz rakétatalálat érte.

A Szabad Európa stábja az élet vonatán forgatott, hogyan menekíti ki a sebesülteket az Orvosok Határok Nélkül Kelet-Ukrajnából. Kelet- és Nyugat-Ukrajna között folyamatosan közlekedik egy speciális, orvosi felszereléssel ellátott vonat, amely egy időben harminc súlyos sérült ellátására alkalmas. Van benne intenzív osztály, valamint teljes orvosi és ápolói személyzet.

A világ leggazdagabb demokráciáinak vezetői egységesen támogatják Ukrajnát, „ameddig csak kell”, miközben az orosz invázió folytatódik. A G7-csúcs résztvevői kijelentették: nagy hatású lépéseket fognak találni arra, hogy korlátozzák a Kreml olajeladásokból származó és a háború finanszírozására fordított bevételeit.
 
Amit még érdemes tudni
„Rengeteg telefon érkezik betegektől légúti panaszokkal, a Covid-teszt közel az esetek felében igazolta is a fertőzést” (Népszava)
A háziorvosok azt tapasztalják, újra nő a fertőzöttek száma, egy laborban pedig 5-ről 13,5 százalékra nőtt a pozitív tesztek aránya.
 
Gazdasági csoda: Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília milliárdos profitbányája még a Holdról is látszik (24.hu)
Brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el Rogán Cecília és Sarka Kata cége 2021-ben, ami azt jelenti, hogy 100 forintnyi bevételből 85-öt zsebre tudtak tenni, ez pedig a hazai médiapiacon igazi kuriózum.
 
Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat (G7.hu)
Az uniós tagállamok tavaly 24 millió tonna gabonát szállítottak vasúton és közúton, nehéz lenne a 20 millió tonnás ukrán gabonát elszállítani, mert hiányzik a logisztikai kapacitás.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése