2022. június 1., szerda

Elbocsátott orosz tanárok, üres helyszín Orbán születésnapján, induló kilakoltatások

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Moszkva célja, hogy elfoglaljon egy létfontosságú utat, amely északkeletre, Liszicsanszk és Szeverodonyeck felé vezet, ahol közelharcot vívnak egymással az ukrán és az orosz csapatok.

Ukrán katonák és civilek állnak a teljes erővel előrenyomuló orosz csapatokkal szemben a donyecki területen fekvő Bahmutban. Az ukrán csapatok az egyre hevesebb támadások ellenére még tartják az „élet útját”.
 
A Volgográdi Egyetem jogászprofesszorát, Roman Melnicsenkót elbocsátották, majd vádat emeltek ellene, miután megosztott az interneten egy fényképet Ukrajnában élő családjáról.

Az angoltanár Marina Dubrova sem taníthat többé, mert lejátszott egy videót a gyerekeknek, amelyben egy háború nélküli világról énekelnek. Azt mondta a Szabad Európának, hogy „büntetésként elvették a hivatásomat”.
 
 
Befalazott életek, üres főtér

Két hét múlva háromezer ember kerülhet az utcára, és kezdhet kényszerűen új életet. Lejárt ugyanis a járványügyi veszélyhelyzet, ami két évig tartott. Ez idő alatt nem lehetett senkit sem kilakoltatni a végrehajtás alatt lévő otthonukból.

Az új, a háborús veszélyhelyzet szabályozásából ez a passzus már kimaradt. Tatabánya-Mésztelepen a kiürített lakásokra ledózerolás vár.
 
Senki sem ment el Orbán Viktor miniszterelnök, az észak-boszniai város, Prijedor főterére szervezett születésnapi ünnepségére.

Néhány újságíró lézengett csak a helyszínen, még maguk a szervezők sem mentek el az eseményre. Az ünnepségnek valószínűleg több köze lett volna a boszniai szerb nacionalizmushoz, mint a magyar miniszterelnök születésnapjához.


Nemcsak az olajról volt szó
 
Véget ért Brüsszelben a kétnapos uniós csúcstalálkozó, amelyen döntés született az olajembargóról, de arról is, hogyan reagál az EU az élelmiszer-biztonsággal, az energiaárakkal és a közös védelemmel kapcsolatos kihívásokra.

A közösség eltökélt az orosz energiától való függetlenedésre, minden intézkedést ez a döntés fog áthatni, és az uniós források is közvetve vagy közvetlenül ezt a törekvést fogják segíteni.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése