2022. szeptember 23., péntek

Durva visszaélés a Szülőföldön Magyarul pályázati felhívással

 Politikai patronázs anyaországi eszközökből

Fotó csak illusztráció

2022. szeptember 23. 

Érdekvédők?

A délvidéki magyarság egyik legnagyobb tragédiája a kiszolgáltatottság. Egyrészt annak a hatalomnak, amely irányítja az országot, másrészt pedig azoknak, akik rátenyereltek az összes anyaországi és belföldi pénzforrásra. Ennek különös jelentősége van olyan országokban, mint Szerbia, ahol az életszínvonal alacsony és sokan napi szinten küzdenek meg minden egyes betévő falatért. Ilyen körülmények között minden apró dinárocska, forintocska, eurócska jól jön.

Tudják ezt azok az „érdekvédők” is, akik kihasználva az emberek anyagi kiszolgáltatottságát nyomást gyakorolnak a közösség tagjaira és az anyagiakért szavazatokat kérnek cserébe. Mert „ők adták”, ha „ők nincsenek”, akkor azok a támogatások nem lennének, ami nyilvánvaló ferdítés, hiszen Magyarország alkotmányos kötelezettséget vállalt a határon túli magyarok megsegítésére.

Politikai patronázs

Gyakorlatilag közvetett úton szavazatokat vásárolnak, főleg anyaországi forrásokból. Ha nem vagy megfelelő zöld színben nincsen támogatás se a hagyományőrző egyesületeknek, se más jellegű civil szervezeteknek, oktatási, kulturális intézményeknek, médiának, de nincsen ösztöndíj sem, vagy éppen Prosperitati támogatás.

A látszat kedvéért beengednek egy pár embert a nyertesek körébe, de csak azért mert Jól jön nekik a kirakat működtetéséhez és a „mi másoknak is adunk” mondatok megfogalmazásához.

El a kezekkel a gyerekektől és oktatási intézményektől!

Különösen visszataszító amikor ezt a gyerekekkel teszik. Pontosabban a gyerekeken és oktatási intézményeken keresztül. Erre a legfrissebb példa a Szülőföldön Magyarul pályázat. Mint ismeretes a napokban elindult az egyszeri támogatás igénylése. A támogatást a tavalyi évre vonatkozóan lehet igénybe venni, rövidke egy hónapos határidővel. Az egész folyamatot a szabadkai székhelyű CMH végzi, amelynek csak néhány irodája van a terepen. Ezért úgynevezett „kihelyezett ügyfélfogadási napokat” szerveznek azon településeken, ahol nincsen irodájuk.

Elvileg a „felhasználóbarát ügyintézéssel” nem is volna baj, ha azt olyan módon végeznék, ami nem a burkolt adat és szavazóhalászatról szólna!

Ugyanis az ilyen „kihelyezett ügyfélfogadásokat” előszeretettel helyi VMSZ irodákban vagy a VMSZ által működtetett civil szervezetek irodájában végzik.

A mintapéldány

Hogy hogyan is működik ez a sablon talán az adai történeten keresztül tudjuk bemutatni, ahol a községi VMSZ alapszervezete Facebook oldalán nyíltan meghirdette az „ügyfélfogadást” saját irodájában, illetve a moholi Csobolyó ME és a törökfalvi Százszorszépe ME hagyományápoló szervezet termében, amit a VMSZ helyi emberei működtetnek.

 

Tapasztalatunk szerint az ott összegyűjtött adatok (név, lakcím, telefonszám, e-mail) bekerülnek a párt adatbázisába és egy – egy szavazás alkalmával előkerülnek.

Magyarországi parlamenti, helyi közösségi, önkormányzati, tartományi, szerbiai parlamenti, vagy éppen MNT választások alkalmával. Olyankor jönnek a szavazók és értetlenül kérdezik honnan vannak meg nekik a mi adataink? Honnan tudják a mobilom számát? Miért kopognak be hozzám? Honnan van a lista az „adatok egyeztetésére”?

Sajnos ez nem újdonság a CMH irodák életében. Emlékezzünk csak vissza arra a durva visszaélésre, amit a legutóbbi magyarországi választások során követtek el a levélszavazatokkal, vagy éppenséggel amikor a CMH irodák vezetője Bús Ottó (VMSZ) egy lakossági fórumon kerek – perec kijelentette annyi pénzt „kaptunk”, ideje valamit visszaadni (nem szó szerinti idézet).

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) pedig ezzel úgy van, hogy az / azok, akik képesek visszaélni mások nehéz anyagi helyzetével, anyagi vagy más módon történő kiszolgáltatottságával, különösen, ha nemzettársáról van szó, az / azok nem érdemlik meg a közéletben való jelenlétet!

Vonuljanak vissza, önkéntesen. Mert nem csak erkölcsileg buktak el, mint emberek, hanem tiltott politikai tevékenységgel is foglalkoznak (a szerbiai törvények szerint politikai pártok nem végezhetnek semmilyen humanitárius tevékenységet, nem osztogathatnak támogatásokat, ösztöndíjakat stb.).

Bús Ottó(k) (nak) távozni kell a közéletből!

VMDK Hírmondó 

https://www.vmdk.org.rs/durva-visszaeles-a-szulofoldon-magyarul-palyazati-felhivassal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése