2024. szeptember 17., kedd

Komáromnál és a Dunakanyarban péntekre, Budapesten szombatra várható az árvíz tetőzése

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 17.

Megfeszített erővel rakják a homokzsákokat, erősítik a gátakat a Duna kritikus szakaszain
Gőzerővel készülnek az évtized legnagyobb árhullámára a Duna érintett szakaszain, például a főváros érintett részein és a  Dunakanyarban. A belügyminiszter szerint nem lesz szükség kitelepítésre, azonban pontosan nem lehet egyelőre meghatározni a várható vízszintet, és a lakosság segítségére is szükség lehet. Komáromnál és a Dunakanyarban péntekre, Budapesten szombatra várható a tetőzés.

Tarr Zoltán: „Nem Brüsszelből lehet ezt a rezsimet leváltani”
Több javaslatot is vizsgálnak, hogyan tudna Magyarország hozzáférni a befagyasztott EU-s forrásokhoz – mondta a Szabad Európának adott interjújában Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-delegációjának vezetője, aki szerint a miniszterelnök erőltetett nemzetközi és európai szerepvállalással igyekszik – sikertelenül – kiegyensúlyozni otthoni sikertelenségét.

Hogyan befolyásolhatja az amerikai választási kampányt az újabb merényletkísérlet Trump ellen?
A Donald Trump elleni vasárnapi merényletkísérlet a republikánus elnökjelölt nyilvános szerepléseinek visszafogásához, a politikai légkör további polarizálódásához, valamint a kampánya újrafókuszálásához is vezethet.

Elvitte az árvíz Orbán Viktor szerdai strasbourgi útját
„A rendkívüli időjárási viszonyok és a jelenleg is zajló magyarországi árvizek miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam” – jelentette be a kormányfő. Az Európai Parlament szerdán tartja alakuló ülését, ahol először lett volna alkalom vitára Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és Orbán Viktor között.

A magyar miniszterelnök ehelyett Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettessel, a szélsőjobboldali Liga párt vezetőjével találkozik pénteken Budapesten, akire a palermói ügyészség nemrég hat évnyi börtönt kért egyebek mellett hivatali visszaélés vádjával, amiért korábban hetekig nem engedte, hogy kikössön egy civil hajó, amely migránsokat mentett a Földközi-tengerből.

Németország kiterjesztette az ellenőrzést a szárazföldi határain
Németország hétfőn kiterjesztette az ellenőrzést minden szárazföldi határára az illegális bevándorlás korlátozása érdekében. A határok ellenőrzését már tavaly bevezették az Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal és Svájccal közös szakaszokon, a most érvénybe lépő, hat hónapra szóló intézkedéssel azonban ezt a belgiumi, franciaországi, hollandiai és luxemburgi határra is kiterjesztették.
 
Amit még tudni érdemes
A gödi modellel büntetheti a kormány jóformán az egész országot (HVG)
Mindkét kezével elvehet a kormány: nemcsak a helyi iparűzési adót, a jegyzőket is elvonhatja az önkormányzatoktól. Göd és már Paks példája is mutatja, hogy az adóelvonás kivérezteti a városokat, miközben az újraelosztás politikailag vezérelt.

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése