2024. szeptember 10., kedd

Meglehetősen súlytalan tárca juthat a magyar biztosnak az Európai Bizottságban

A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 10.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A többnyelvűségi, oktatási és sporttárca juthat Orbán Viktor jelöltjének az Európai Bizottságban
Már csak egyet kell aludni, hogy megtudjuk, melyik biztosjelöltnek milyen szerepet szán Ursula von der Leyen a következő Európai Bizottságban. Várhelyi Olivér a többnyelvűségi, oktatási és sporttárcát kaphatja. Az EP előzetes tervei szerint október 14. és 18. között lesznek a biztosjelölti meghallgatások, a képviselő-testület pedig október 24-én szavaz az új testületről.

Távozó gyermekotthon-vezetők: Mindig az egyént teszik felelőssé a rendszerhibákért
Legutóbbi cikkünkben feltártuk, hogy egyes intézményekre vetítve mit jelent a friss felmondási hullám a gyermekvédelemben. Van olyan hely, ahonnan válaszadóink szerint az állomány kilencven százaléka távozott, de a többség munkahelyén legalább a harmaduk. Most két távozó intézményvezető ült le a Szabad Európával, hogy elmagyarázzák, miért döntöttek így.

Megállapodott a Mol az orosz kőolaj szállításáról
A cég közleménye szerint megállapodásokat kötöttek kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a folyamatos kőolajszállítás biztosítására a Barátság vezetéken Oroszországból, Belaruszon és Ukrajnán keresztül, Magyarországra és Szlovákiába.

Minden idők legnagyobb augusztusi hiányát produkálta az államháztartás
Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere mintegy 2857,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a pénzügyi tárca. A központi költségvetés 2862,1 milliárd forint értékű hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 172,8 milliárd forint többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 168,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Versenyképességi jelentés: Az EU a lassú agónia vagy a felzárkózás között választhat
Európának sürgősen kezdenie kell valamit több évtizede lassuló és a főbb versenytársaktól elmaradó termelékenységével, különben agónia vár rá – e választás elé állítja Mario Draghi hétfőn bemutatott versenyképességi jelentése az EU-t, amelynek a dokumentum szerint évente több mint két Marshall-segélynyi összeget kellene a gazdaság modernizációjára fordítania.

Nyolc gyermek bántalmazása miatt nyomoznak a dunavecsei iskolában
A fizikai és lelki bántalmazásokat értelmileg akadályozott, 7–16 éves gyerekek ellen követték el, amiről egymástól független vallomásokból értesültek a rendőrök – írja a Magyar Narancs. A lap úgy tudja, van olyan a gyerekek között, aki nem mert visszatérni az iskolába a tanévkezdésre.

A német elhárítás az orosz katonai hírszerzés kibertevékenységének veszélyére figyelmeztetett
A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szokatlan módon nyilvános figyelmeztetést tett közzé, amelyben az orosz katonai hírszerzés (GRU) kibertevékenységének veszélyeit taglalta a NATO és az Európai Unió tagállamaiban.

A kormánypárt győzelme várható az oroszországi regionális választásokon
A várakozásoknak megfelelően a Vlagyimir Putyin elnökhöz hű jelöltek újabb győzelmét hozhatja el az elemzők szerint valódi versenyt nélkülöző oroszországi regionális választás.
 
Amit még tudni érdemes
A Fidesz kitüntette, Ferenc pápa budapesti szentmiséjének a szervezésében is részt vehetett a pedofília miatt nemrég felfüggesztett kecskeméti plébános (Népszava)
Több szálon kötődik a Fideszhez Hatházi Róbert, akinek az áldozatai között lehetett kilencéves korában behálózott gyerek is. A plébániájára bejegyzett egyesület 2023-ban 75 millió forintot nyert el Kulturális és Innovációs Minisztériumtól szexuáledukációs (!) felvilágosító képzésre.

Jön az új gazdasági csúcsvezetés: Orbán nem akarja még egyszer megütni a bokáját egy túl önjáró MNB-elnökkel (Telex)
A kormányfő szeretne végre egy lojálisabb jegybankelnököt. A valóságban persze nincs rosszabb, mint egy, a szakmai szempontokat mindig a lojalitás alá rendelő MNB-elnök, mivel a kormány és a jegybank eltérő célrendszeréből adódóan érték, ha a felek nem túl simulékonyak egymással.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése