2015. december 4., péntek

"Mi a különbség a magyar buzi és a szerb buzi között?" - hangzott el a filozófiai kérdés a Neoplanta c. színházi előadásban

a neoplantaSzabadkán folyamatban van a Desiré Central Station (zömében) liberális színházi fesztivál.
A Neoplanta c. előadásra a Jadran színpadon került sor. A bejáratnál álló két jegyszedő menyasszonnyi ruhában tépegette a jegyeket. Egyikük kisminkelt szakállas férfi volt.
A homoszexuális propaganda tehát már az ajtónal megkezdődött. (Amúgy az előadást - gondolom - kiskorúak is megtekinthették.)
A közönség jelentős részét a szabadkai szerkesztőségek tagjai, valamint színészek és barátaik képezték, de néhány politikus is megjelent (pl. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnöke és a Magyar Mozgalom nevű liberális szervezet eszmei atyja is "megtisztelte jelenlétével a kulturális eseményt".)
Az előadás a huszadik századi Újvidékről szólt. Urbán András rendező (aki részben Végel László író /és a Soros Alapítvány volt újvidéki irodavezetője/ regénye alapján hozta létre "sajátos időgépét") úgymond összemosta az újvidéki magyarokat, szerbeket és németeket.
Mint tudjuk, majdnem az egész huszadik század a magyar tragédiák és szenvedések jegyében telt. A délvidéki (és azon belül az újvidéki) magyarság különösen nagy drámáknak és megpróbáltatásoknak volt kitéve.
Ennek ellenére Urbán kiegyenlítette (vagy ha úgy tetszik, relativizálta) a "multikulturális" Újvidék népeinek, nemzetiségeinek hibáit, bűneit, gyarlóságait és fájdalmát. Mindent egybevetve legtöbb negatívumot mégis az újvidéki magyarság "nyakába akasztott".
Az ún. hideg napok jó néhányszor szóba kerültek, és annak kapcsán Horthy Miklós szapulása sem maradt el. Ezzel szemben a jugoszláv partizánok vérengzéseiről, a magyar áldozatokról mindössze egyszer (!) esett szó - félmondat erejéig.
Az előadásban a délvidéki magyarok, szerbek és németek egyaránt gerinctelen és meghunyászkodó népek, akik a titoista rezsimben (és a többi rendszerben is) bármit megtettek, hogy mentsék a bőrüket vagy kedvezőbb pozícióhoz jussanak. A magyarok ezen a téren is szánalmasabbak voltak, mint a többiek - ezt üzeni a Neoplanta c. darab.
Urbán előadásához szerb feliratozást biztosítottak, aminek köszönhetően a szerb nézők is követhették a történetet. Jókat nevetgéltek a magyarok "bénaságának és gyávaságának" bemutatásán.
Az előadás végén tizenegynéhány újvidéki magyarból álló asztaltársaság beszélget a jövőről. Egyikük azt mondja, mindegy neki, hogy húsz év múlva maradnak-e magyarok Újvidéken. Azt is hallhattuk, hogy a városban a magyarokat nem diszkriminálják, meg hogy ez Szerbia, ezért természetes, hogy az emberek szerbül beszéljenek. Az egyik nő közli, nem szándékozik öt gyermeket szülni csupán azért, hogy hozzájáruljon az újvidéki magyarság megmaradásához. Az asztalnál csak egy nemzeti érzelmű lány ül, aki ragaszkodik a magyarságához, de a többiek emiatt gyorsan lehurrogják.
Aztán hirtelen - kilépve az előadás kontextusából - az egyik férfi felugrik az asztalra és félig-meddig "viccesen" közli: "ő kétszeresen is kisebbségi, mert magyar és ráadásul buzi". Mire egy másik szereplő felteszi a kérdést: "Vajon mi lehet a különbség egy magyar és egy szerb buzi között?"
A válasz nem marad el, ugyanis az egyik lány félreérthetetlen mozdulattal a közönség tudomására adja, hogy az eltérés a nemi szerv méretében rejlik.
Az előadásban persze akadnak kaotikus jelenetek és öncélú trágárságok, igaz, talán nem akkora mértékben, mint egyes korábbi Urbán-darabokban.
Most nem térnék rá a színészi teljesítményekre és a rendezői megoldásokra. Szerintem az előadás az újvidéki (és általában a délvidéki) magyarokra nézve sértő, megalázó és helyenként kifejezetten gyomorforgató volt, ennélfogva a "művészi oldala" (hang- és fényeffektusok, díszlet, stb.) teljesen marginális.
A képen: jelenet a Neoplanta c. előadásból
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. december 04. péntek, 14:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése