2015. december 4., péntek

Az Európa Kollégium magyar lakói ellen tüntettek a DSS aktivistái

dss-ek 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az újvidéki Európa Kollégium magyar jellege miatt emelték fel szavukat a Szerb Demokrata Párt (DSS) Ifjúsági Szervezetének tagjai. 
 
A  szélsőjobboldali párt aktivistái egy kisebb csoportban, pártzászlókkal vonultak fel az Európa Kollégium telepi épületénél, ahol egy sajtótájékoztató során elmondták, hogy diszkriminatívnak tartják, hogy a kollégiumot (szerintük) csak a magyar diákok vehetik igénybe. Véleményük szerint mindenki számára elérhető kellene, hogy legyen a diákotthon használata. A párt tagjai azzal érvelnek, hogy az épület építkezését nyolcvan százalékban a tartomány fizette, mintegy 5 millió eurós keretösszeget felhasználva, valamint azt is hangoztatták, hogy a soknemzetiségű Újvidéken nem szabad diszkriminálni egyetlen nemzetet vagy nemzetiséget sem.
"Megengedhetetlen, hogy a 21. században anyanyelv és nemzetiségek szerint különböztessenek meg embereket" - érvelt az EK magyar diáksága ellen az épület előtt a DSS szónoka.
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert szerb párt multikulturalizmus féltő megszólalásai csak annyira lehetnek hitelesek, mint hogy ha a farkasok emelnék fel szavuk a birkanyájak csökkenő szaporulata miatt. A DSS fiataljai arról is megfeledkeztek, hogy a kollégium a Magyarországon élő szerb nemzetiségű diákok számára is nyitott, illetve, hogy az intézmény teljes működési költségét a magyar állam vállalta magára. 
 
Az esethez hozzátartozik az is, hogy néhány napja pedig Budapesten adták át az úgynevezett Tökölyánumot, azt a felújított diákkollégiumot, amely még 1838-ban épült a magyar fővárosban tanuló szerb ifijusság számára és, amely jelenleg a teljes renoválását követően is ezt a feladatát tölti be, a szintén multietnikum Budapesten. 
 
R. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése