2015. december 1., kedd

„Akikért nem szólt a harang”

Megemlékezés az 1944-45-ös délvidéki magyarirtás 71. évfordulója alkalmából

„Akikért nem szólt a harang”
A szentmisével egybekötött tegnapi megemlékezésre Délvidékről érkező 300 zarándokot Gulyás Gergely az országgyűlés alelnöke fogadta az Országház felsőházi termében.
A parlamenti sétát követően az Alma Máter étteremben meleg ebéddel várták a kora hajnalban útra kelt megemlékezőket.
A zsúfolásig megtelt budapesti Szent István bazilikában Zélity Mihály bezdáni plébános misézett, főtisztelendő dr. Juhász Gábor concelebrálásával. A Szent György lovagrend és a Korona Őrség is képviseltette magát a szertartáson. A József Attila Színház ünnepélyes előadása előtt Schmittné Makray Katalin asszony és Nemcsák Károly a színház igazgatója köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Alapítvány kuratóriumi elnöke, az egész napos rendezvény házigazdája ismertette a 2015 évi Keskenyúton emlékéremmel díjazottak névsorát.
Cirkl Rudolf zombori helytörténeti kutató, Molnár Tibor zentai levéltáros, Paróci Mária és Boldizsár a verbászi tömegsír gondozói, Pintér József helytörténeti kutató és a Szabadi Károly plébános vezette verbászi egyházközösség tagjai, a délvidéki magyarságot ért tragikus atrocitásokat feltáró, a történelmi adósság rendezését és az emlékezést támogató bátor, önzetlen tevékenységük elismeréseként kapták a díjat. A 14. alkalommal megrendezésre kerülő megemlékezés fővédnöke Kövér László az Országgyűlés elnöke volt. A rendezvény Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének támogatásával valósult meg.
Bővebben: www.keskenyut.hu

2015. november 30. [22:32]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése